Miért imádja már megint a divatvilág a nullás méretet és a szexmunkás stílust?

2023. március 07.
Mintha az elmúlt évek erőfeszítései egyszerűen semmivé foszlottak volna. A divathetek kifutóin rég láttunk annyi nullás méretű, kiálló medencecsontú és beesett arcú modellt. Kate Moss volt a heroinfüggőnek kinéző modellek archetípusa, és ez a stílus sosem tűnt el teljesen, ám az elmúlt években egy picit egészségesebb külsejű modelleket láthattunk a divatbemutatókon. Idén azonban mintha időutazáson lennénk a kilencvenes évekbe.
Miért imádja már megint a divatvilág a nullás méretet és a szexmunkás stílust?
  • Sokkolta a nemzetközi divatsajtót, idén mennyi éhezőnek kinéző, csont és bőr modell vonult a divathetek kifutóin. 
  • A milánói Gucci show volt az, ami talán a legdurvább kilencvenes életérzést hozta vissza a drogfüggőnek kinéző modellekkel.
  • Hiába az elmúlt évek törekvései, hogy ne lehessen nullás méretű modelleknek a kifutón vonulni, idén mintha minden eddigi eredmény szertefoszlott volna.

Számos sokkoló élmény érte már a divatbemutatók első sorában ülő hírességeit a divatheteken az elmúlt években. Ám az elmúlt hónapokban a nemzetközi divatheteken a divatsajtó munkatársai is csak hüledezni tudtak attól, hogy mennyi éhezőnek látszó, kiálló csontú, sápadt modell vonult a kifutókon. 

A Gucci milánói divatbemutatója után Lisa Armstrong, a brit Telegraph divatrovatának vezetője egyenesen azt mondta, hogy „a márka a sovány, mindenre kapható szexmunkás kinézetet fetisizálja a kortárs fogyasztók körében”

A New York Times kritikusa, Vanessa Friedman a New York-i divathét után írta Twitterén: „teljesen elvonta a figyelmet a modellek extrém soványsága a ruhákról Jason Wu show-ján”, hozzátéve, hogy nem csak Wu volt az egyetlen olyan dizájner, akinél hasonlót tapasztalt.

Modellek Jason Wu divatbemutatójáról a New York-i divathéten

Modellek Jason Wu divatbemutatójáról a New York-i divathéten

Az Including the Curve nevű civil csoport évek óta küzd azért, hogy a normál és plus size testméretű modellek is többen legyenek a divatheteken. Ám idén mintha minden eddigi törekvésük szertefoszlott volna. A 2640 kifutón vonuló modell közül csupán 71-en voltak, akik a plus size méretbe tartoznak. 

Miért térhet vissza újult erővel a nullás méret?

Az egyik oka annak, hogy ismét a betegesség határát súrolóan sovány modelleket láthattunk a divatheteken, talán a miniszoknya visszatérése a divatba. Ám azt senki sem szeretné, hogy újra az ultrasovány, nullás méretű modellek lennének az etalon. Az 1990-es évek óta, amikor a modellek úgy néztek ki, mint a heroinfüggők, betegesen vékonyak és sápadtak voltak, soha ennyi hasonló külsejű modell nem vonult a kifutókon, mint 2023-ban.

Kate Moss és Jodie Kidd az 1990-es években

Kate Moss és Jodie Kidd az 1990-es években

A miniszoknya reneszánszán túl egy másik elmélet szerint a járvány és a romló világgazdasági helyzet is felelős lehet azért, hogy a nullás méret visszatért a kifutóra. A divatmárkák azzal próbálják növelni eladásaikat, hogy agresszívan használják a jól bejáratott és kipróbált sokkhatást a siker érdekében

Sokan azt is hozzáteszik, a nullás méret sosem tűnt el. Inkább csak egy időre elrejtette a modellsztereotípiának nem annyira megfelelő külsejű modellek megjelenése. A fókusz az aggasztóan sovány modellekről az idősebb, többféle nemzetiségű és teltebb idomú modellekre került át. 

Miért rajong annyira a divat a nullás méretű modellekért? 

Annak, hogy miért ragaszkodnak a divatházak a csont és bőr modellekhez, tisztán gyakorlati okai vannak. A ruhák sokkal jobban kilógják magukat a sovány és magas embereken. Ráadásul anyagot is spórolnak, ha kisebb ruhákat kell gyártani. 

A másik, nem annyira gyakorlati ok a társadalmunkban gyökerezik. Egyszerűen mélyen belénk rögzült a fiatalság iránti megszállottság. A lapos mellkas és egyenes csípő a gyermeki testalkatot idézi. 

Akik próbálták felszámolni a sovány modellek kultuszát

Az elmúlt években a divatipar – ha nem is mindig önszántából – de erőteljesebben próbálta lemosni magáról azt a nézetet, hogy csak nagyon magas, nagyon sovány és nagyon fehér modelleket válogatnak a legnagyobb divatbemutatóikra. A 2020-as Black Lives Matter-tüntetések után több dizájner is kinyilvánította, hogy tudatosan ügyelnek majd a többféle bőrszínű modell szerepeltetésére a divatshow-kon.

Ezzel párhuzamosan megjelent többféle testalkat is a kifutókon. A The Fashion Spot nevű divatoldal statisztikái szerint a 2020-as tavaszi New York-i divathéten 68 plus size vagy teltebb idomú modell vonult. Összehasonlításképpen: az azt megelőző évben csupán 6. 

Kinek áll jobban? 

Párizs, a couture szülőhelye, egyben a legsoványabb modellek városa. Nem meglepő, hogy itt továbbra sem tudnak lemondani a sokkolóan vékony modellekről. Egy brit divatszerkesztő szerint „a modellek mindig vékonyak a Saint Laurent divatbemutatón. De a legutóbbi show-tól még a lélegzetem is elállt”. 

Jennifer Coolidge és az Yves Saint Laurent modellje ugyanabban a ruhában

Jennifer Coolidge és az Yves Saint Laurent modellje ugyanabban a ruhában

Egy fekete Saint Laurent ruhát viselt A Fehér Lótusz sztárja, Jennifer Coolidge is a Screen Actors Guild díjátadóra. Az emlékezetessé vált estélyi csodásan kiemelte a színésznő dekoltázsát. A ruhát eredetileg egy olyan modellen mutatta be a divatház, aki kiálló kulcscsontjával és beesett arcával betegesen soványnak látszik.

Nullás modellek és anorexia

Az évek során sokan próbálták törvényi szabályozással visszaszorítani az extrém módon sovány modellek alkalmazását a divatiparban. 2016-ban Nagy-Britanniában a Women’s Equality Party (nők egyenlőségéért küzdő párt) indított kampányt, hogy a brit tervezők és boltok ne adjanak el nullás méretű ruhákat, mivel ezek az étkezési zavarokat erősítik. 

2017-ben Franciaországban törvényt hoztak, melyben megtiltották az egészségtelenül sovány modelleknek, hogy kifutóra lépjenek. Orvosi igazoláshoz kötötték, hogy dolgozhassanak. 

Nem csoda, hogy a civil szervezetek és törvényhozók tartanak az anorexiától. Minden mentális betegség közül az anorexia nervosa halálozási aránya a legmagasabb. Azt túlzás és felelőtlenség lenne kijelenteni, hogy az ultravékony modellek okozzák az étkezési rendellenességeket, ők is részei más tényezők mellett a cunaminak. 

A vékonyság a boldogság? A nullás méretű modellek nem úgy tűnnek

Az étkezési zavarok a boldogtalanság és az önutálat megnyilvánulásai – írta könyvében Hadley Freeman divatújságíró találóan. Az anorexia gyakran már gyermekkorban kezdődik. Ebből arra következtethetünk, hogy annak az extrém szorongásnak a megnyilvánulása, amit sok lány érez a felnőtté válással és nővé válással kapcsolatban. A nyugati társadalmakban a lányoknak azzal a társadalmi üzenettel kell felnőniük, hogy a vékonyság egyenlő a boldogsággal.

Ráadásul a divat nullás méretű modellek iránti rajongása nem is jöhetett volna rosszabbkor. Az étkezési zavarokkal foglalkozó civil szervezetek a koronavírus-járvány kitörése óta kongatják a vészharangot. A járvány előtti állapotokhoz képest mintegy 300 százalékkal nőtt meg az étkezési zavarokkal küzdők száma 2021 és 2022 között. 

Stella McCartney divatbemutatóján is nullás méretű modellek vonultak a párizsi divathéten

Stella McCartney divatbemutatóján is nullás méretű modellek vonultak a párizsi divathéten

Eltűnhetnek egyszer a nullás méretű modellek?

A szakemberek üdvözölnék, ha eltűnnének a már-már betegesen sovány modellek a kifutókról. De ez nem valószínű, hogy valaha megtörténik. Ha a divatipar nem hajlandó tanulni, az embereknek kell a fiatalokat megtanítani, hogyan védekezzenek a veszélyes üzenet ellen.

A közösségi oldalakon elérhetetlen testideálokkal biztatják fogyásra egymást az emberek. Részletes tippeket adnak az étkezési zavarokhoz vagy előtte-utána képekkel ültetik el az anorexia, bulimia gondolatát a fiatalok fejében. Különösen a TikTok veszélyes ebből a szempontból.

Több mint 9,5 millió olyan videó van a TikTok-on, amit a nullás méret (size zero) hashtaggel láttak el. A bukkális zsírleszívással kapcsolatos tartalmakat több mint 260 millióan nézték meg eddig. 

Persze attól nem lesz valakinek étkezési zavara, hogy megnéz egy videót a közösségi oldalon. Viszont ezek a tartalmak azért veszélyesek, mert vezethet oda, hogy valakinél kialakuljanak az étkezési zavarok, a súlyos, önbántalmazó gondolatokat erősítse, ha valaki egyébként sincs már jó lelkiállapotban. 

Ugyanez igaz a kifutókon vonuló ultravékony modellekre is. Aki már valamilyen étkezési zavarral küzd, nehéz elkerülnie azokat a tartalmakat, amik veszélyesek ránézve. Amíg az emberek szerint a vékonyság jelenti a boldogságot, ez nem is változik majd.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images, YSL