Franciásan: a csíkos lesz a nyár kedvence

2023. április 18.
Bár soha nem ment ki a divatból, az biztos, hogy nyáron meghatványozódik azoknak a francia csíkos felsőknek a száma, amelyek a divattörténet egyik legizgalmasabb fejezetét írták.

A breton csíkos felső a lezser párizsi divat szinonimája, az minden francia nő gardróbszekrényének alapeleme. Az első jellegzetes csíkos felsők még a 18. század végén terjedtek el, bretagne-i és normandiai halászok viselték. A hosszú ujjú felső nemcsak melegen tartotta őket, de kényelmes is volt, szabadon lehetett mozogni benne a hajón. A halászok, ha épp nem a tengeren voltak, hagymát árultak Nagy-Britanniában, csíkos felsőik pedig a védjegyükké váltak. Tőlük merítette a minta ötletét 1858-ban a francia haditengerészet, ahol az egyenruha aláöltözete lett a hosszú ujjú csíkos felső. A kék-fehér ruhadarabot összesen huszonegy csík díszítette, ami állítólag Napóleon huszonegy győztes csatája előtt kívánt tisztelegni. Divattörténészek szerint a csíkozásnak praktikus okai is lehettek, a vízbe esett tengerészeket könnyen ki lehetett szúrni a csíkoknak köszönhetően.

francia haditengerészet

Az eredetileg munkásruhának számító felső a divatipart is szépen bevette, a gardróbszekrények alapdarabjává vált, a férfiak mellett a nők is felfedezték maguknak, az emancipáció szimbóluma lett. Ez egyértelműen Coco Chanel és Sidonie-Gabrielle Colette írónő számlájára írható, előbbi komplett kollekciókat épített a matróz divatra, utóbbi a francia irodalmi élet legkiemelkedőbb alakjaként gyakran csíkos szettben lépett fel. A breton csíkot megannyi híresség is felfedezte magának, legyen az Picasso, Jean Seberg, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn vagy épp Marlon Brando – idén nyáron pedig a street style egyik kedvenc darabja lesz. 

Picasso otthonában 1955-ben

Jean Seberg 1959-ben

Breton csík a hétköznapokban

Breton csíkos felsők a kínálatban

United Colors of Benetton pamut hosszúujjú
COS csíkos felső
A felső ára: € 45
The Breton Shirt csíkos felső
Max&Co. csíkos felső
Mango csíkos felső
csikos-divat-trend
Scotch&Soda csíkos felső
A felső ára: € 85,90
Twinset csíkos felső
A felső ára: € 214.00
Desigual csíkos felső
Makson Sugarbird csíkos felső
A felső ára: $95
H&M csíkos felső

Forrás: Marie Claire.com, Fotók: Getty Images