Kiderült, hogy miért visel Kamilla mindig kéket II. Erzsébet halála óta

2023. május 11.
A tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet híres volt színpompás öltözékeiről, minden hivatalos esemény alkalmával más-más árnyalatot öltött magára. Kamilla viszont, aki bár fehér ruhát viselt a westminsteri apátságban a május 6-i koronázáson, másnap már ismét kékbe öltözött, ahogy már korábban is oly sokszor tette. Nem is egyszerűen kékbe, hanem királykékbe – ennek pedig fontos üzenete van.
Kiderült, hogy miért visel Kamilla mindig kéket II. Erzsébet halála óta

Már október 15-én – nem sokkal azután, hogy véget ért a királynő halála miatti gyászidőszak – kékbe öltözött, majd amikor novemberben vendégül látták a dél-afrikai elnököt, őt is ebben az árnyalatban köszöntötte, ahogy az aznap esti állami bankettre is ilyen árnyalatú ruhát vett fel a Buckingham-palotában. De itt nem ér véget a sor: a királyi család hagyományos karácsonyi sétájára Sandringhamben, húsvétkor, az első uralkodói körútjukra, a holokauszt emléknapjára, a könyvek világnapjára és Nemzetközösség napjára is ezt a színt választotta.

Kamilla időnként zöldet, pirosat vagy fehéret is magára ölt, de végül mindig visszatér a jól bevált kékhez. Nem is véletlenül: a királykék hagyományos árnyalatnak számít az Egyesült Királyságban, még az ország zászlajának harmadát is ez a szín alkotja. A királykék kifejezést először az 1800-as évek elején használták, a benne szereplő „király” kifejezés pedig magából a brit uralkodói családból származik.

„A királyi család számára a kék sok előnnyel jár” – mondja Sarah Seung-McFarland, divat- és dizájnpszichológus. „Általánosságban elmondható, hogy az a szín bizalommal, kötelességgel, tekintéllyel, kompetenciával és reflexióval társul – olyan tulajdonságokkal, amelyek jelentősek a királyi család tagjai számára. Hideg árnyalatként pedig a kéknek megnyugtató hatása van, így tökéletes a királyi családnak, akik a biztonság és megbízhatóság érzésén keresztül szeretnének kapcsolatba kerülni a nyilvánossággal.”

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images