Károly király elismerte a brit gyarmatbirodalom által elkövetett borzalmakat

2022. november 23.
Fontosnak tartja, hogy a monarchia szembenézzen a múltjával.

III. Károly állami bankettet rendezett a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa tiszteletére a Buckingham-palotában. A király a rendezvényen megtartotta első jelentős beszédét is uralkodóként, amelyben úgy fogalmazott, hogy muszáj megérteni a történelem azon aspektusait, amelyek „mélységes szomorúságot váltanak” ki a Dél-afrikai Köztársaság és az Egyesült Királyság között. A király egyúttal azt is jelezte, hogy a monarchia „meg fog küzdeni” a gyarmatosítás örökségével.

karoly-kiraly-brit-gyarmatbirodalom-borzalmak

A brit uralkodó együttműködésre szólította fel a két nemzetet, valamint megemlékezett arról is, hogy édesanyja, a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet mindig meleg szívvel gondolt Dél-Afrikára és az országban tett látogatásaira. „Ahogyan az év elején mondtam a Nemzetközösség vezetőinek, el kell ismernünk azokat a hibákat, amelyek a múltunkat formálták, ha fel akarjuk szabadítani közös jövőnk erejét. A Dél-afrikai Köztársaság, akárcsak a Nemzetközösség, mindig is az életem része volt” – utalt Károly király azokra a szavakra, amelyeket az év elején intézett a Nemzetközösség vezetőihez. Ekkor az uralkodó azt mondta, hogy igyekszik minél jobban elmélyíteni a tudását a rabszolgatartás tartós hatásaival kapcsolatban.

Károly király már korábban is utalt arra, hogy hajlandó szembenézni a brit gyarmatbirodalom által elkövetett borzalmakkal. Tavaly, ekkor még Wales hercegeként egy barbadosi beszédében elítélte a rabszolgatartást, és úgy fogalmazott, hogy a múltbéli tettek örökre beszennyezik a monarchia történelmét.

Forrás: Mirror, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!