II. Erzsébet halálát egy súlyos betegség okozhatta

2022. november 29.
A királynőről szóló új életrajzi könyv decemberben jelenik meg.

Az az igazság, hogy Őfelsége mindig tudta, hogy a napjai meg vannak számlálva – állítja a II. Erzsébetről szóló, decemberben megjelenő életrajzi könyv, amelyet a Daily Mail szemlézett. A biográfia ugyanis azt írja, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodója halála előtt a csontvelőrák egyik formájában,  myeloma multiplexben szenvedett, amelynek tünetei csontfájdalom, hányinger, székrekedés, fáradtság, valamint a lábak gyengeségének vagy zsibbadásának formájában jelentkeznek.

erzsebet-halala-sulyos-betegseg

Gyles Brandreth – aki egyébként Fülöp herceg jó barátja volt –, Elizabeth: An Intimate Portrait című kötetében feltárja, hogyan jutott tudomására II. Erzsébet betegsége, ami, mint fogalmaz „megmagyarázza fáradtságát és fogyását, valamint azokat a »mobilitási problémákat«, amelyekről gyakran szó volt életének utolsó évében”. Brandreth állítása ellentmond a királynő hivatalos halotti anyakönyvi kivonatának, amelyben a halál okának az időskort jelölték meg.

A királyi család nagyon keveset beszélt a nyilvánosság előtt a királynő egészségi állapotáról, ami miatt az utolsó uralkodói évében több rendezvényt is le kellett mondania, ennek ellenére azonban életének utolsó napjáig aktív volt. Brandreth azt írja, hogy Fülöp herceg halála után a királynő leginkább uralkodói kötelezettségeinek szentelte figyelmét, hogy elterelje gondolatait a gyászról.

A The Times szerint a Buckingham-palota nem volt hajlandó kommentálni a könyvben szereplő állításokat.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!