A szezon sztárja, az ezerarcú sütőtök

2013. október 13.
Ízbolygó ezúttal az ősz egyik gasztronómiai nagyágyúját, a sütőtököt mutatja be nektek, mégpedig a „Sütőtök krémleves sonkába tekert szilvával” receptjén keresztül.

Az ősz beköszöntöttével a piaci kínálat is átalakul színeit tekintve. A legvidámabb színű talán a sütőtök. Tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, remek ellenszere a náthának és a gyulladásos megbetegedéseknek, jó hatással van a bőrünkre és alacsony a kalóriatartalma, így szinte bármennyit fogyaszthatunk belőle.
Készülhet belőle reggelihez krém, smoothie, leves, főzelék, de még sütemény és hozzá lekvár is!
Elsőként egy levest mutatok be Nektek.


Sütőtök krémleves sonkába tekert szilvával

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
7-8 dl zöldségalaplé* vagy víz
1 hagyma
2 cm gyömbér
Fél citrom leve
1 tk kínai ötfűszer keverék**

Frissen őrölt bors
4 szelet levegőn szárított sonka
16 szem aszalt szilva

Elkészítés:

A sütőtököt cikkekre vágjuk, a magjait kiszedjük és 200 fokon 20 perc alatt pirosra sütjük. Amennyiben a nyers tököt főzzük, úgy kevésbé lesz édeskés a levesünk. A tök sütése során a benne lévő cukormennyiség karamellizálódik, ezért lesz a végeredmény édeskésebb.

A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, majd egy lábast előmelegítünk és amikor már olyan meleg az alja, hogy a tenyerüket felé közelítve égeti, akkor hozzáadjuk az olajat, majd beleszórjuk a hagymát és üvegesre pároljuk, a végén hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a kínai ötfűszert is. A sütőtök megsült húsát kikanalazzuk és aa lábasba tesszük. Az alaplével felöntjük és botmixerrel krémesítjük, majd felfőzzük. Citrom levével, sóval, borssal ízesítjük.

A sonkákat hosszában félbe vágjuk, és két-két szilvát összefogunk és a sonkába tekerjük, majd serpenyőben közepes lángon körbepirítjuk.

Zöldségalaplé (*Érdemes nagyobb adag zöldségalaplét készíteni és lefagyasztani)

(4 liter)

2 ek olaj
2 nagy vöröshagyma
1 póréhagyma
3 zellerszár vagy 1 zellergumó
1 nagy sárgarépa
1 karalábé
1 nagy paradicsom
3 gerezd fokhagyma
4,5 l hideg víz

**Otthon is elkészíthetjük! 1:1 arányban őrölt csillagánizs, koriander, szegfűszeg, édeskömény és fahéj
Sütőtöklevesnél nyerő kombináció még, ha almával vagy körtével párosítjuk, narancslével ízesíthetjük, de kínálhatunk hozzá kéksajtos pirítóst, tökmagolajat és pirított tökmagot is.