Meditáció: a legjobb lelki segély

2013. november 15.
„Én nem ez a test vagyok, hanem a testben rejtőző halhatatlan lélek." Így hangzik a meditáció alapgondolata. És a jótékony hatásairól hallottál már?

Ha te is egész nap pörögsz, stresszes munkát végzel, és a nap végén kimerülten kerülsz haza, ideje, hogy tegyél valamit a testi és lelki egészségedért. A higgadtság és a boldog élet eléréséhez a legokosabb, ha felfedezed a meditáció izgalmas világát.

A meditáció egy olyan önismereti és önmegvalósítási technika, amely az élet végső céljára fókuszál, ezáltal ellazultságot és boldogságot adó módszer. Eszköze, és nem a célja az önmegvalósításnak. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen meditáló személyek agykérgének bizonyos területei tekervényezettebbek, és kognitív képességeik is jobbak, az agy tömege pedig a meditálástól képes növekedni. Az érzelmi stabilitást is fokozza, a stresszre adott kellemetlen válaszreakciókat pedig csökkenti. Valóban segít tehát abban, hogy a régóta cipelt lelki terheidtől megszabadulj, ráadásul ezáltal a tested is megkönnyebbül.

A pozitív élettani hatásokra már hazánkban is felfigyeltek. Az új Nemzeti Alaptanterv például már tartalmazza a meditáció iskolában történő gyakorlását, nem véletlenül. Napi 10 perc elmélyült meditáció a nap kezdetén nagyobb korban vagy a meditáció játékos formában való végzése kisebb gyermekeknél, hozzájárul a diákok és a tanárok lelki nyugalmának és egészségének megőrzéséhez is.

Ha túl sokszor hallod tehát, hogy „pihenj”, „lazíts”, „gondolkozz el az életeden”, ne a homokba dugd a fejed, hanem turbózd fel testi-lelki egészséged a gyógyító meditáció segítségével.

További információért kattints ide!