Gasztrotúrák ünnepi hangulatban

2013. december 06.
Karácsonyra hangolódni sokféleképpen lehet. Például egy családi gasztrotúrával, ahol ihletet, ötleteket meríthetünk, jó áron be is szerezhetjük a különleges alapanyagokat és az év végi hajtás közepette feltöltődhetünk energiával.

Dél-Dunántúl ezer völggyel tagolt hegyes-dombos tájai kiapadhatatlan kincsesbányát jelentenek a bor és az ínycsiklandó ételek rajongói számára. Gazdag erdők, termékeny folyóvölgyek, gondosan művelt szelíd lankák jellemzik e vidéket, mely vadban is igen gazdag. Bővelkedik zamatos borokban: a jól ismert villányi és szekszárdi borvidékek mellett itt helyezkedik el a pécs-mecsekaljai és a tolnai borvidék is. Ám a régió nemcsak borútjai egyedülálló hálózatáról, hanem a helyi alapanyagokból különleges íz költeményeket kínáló, kiemelkedő színvonalú éttermeiről is. A vendégszeretet errefelé mindenütt kézzelfogható: a falusi turizmus barátságos kis vendégfogadóitól a megyeszékhely legelegánsabb étterméig.

Pincék ölelésében

A pincékben sosincs tél! Van viszont különleges, bensőséges hangulat – egyfajta rendíthetetlen nyugalom, mely elszigetel a rohanó külvilágtól. Európa legnagyobb földalatti kupolája, a szekszárdi Bodri Pincészet Optimus Borháza számos díjat besöpört már, nem csak kiváló borai, de építészeti látványosság miatt is. Az ételek is kitűnőek, a ház boraival harmonizálnak.

Villányban szintén különleges pincéket fedezhetünk fel, Pécsen viszont a belváros szívében található Pezsgőház Éttermet ne hagyjuk ki. A város legrégebb óta működő, különleges vendéglátóhelye, ahol nagy gondot fordítanak arra, hogy állandó partnerekkel termeltessék meg a minőségi, és lehetőleg hagyományos magyar fajtájú alapanyagokat. Igazi ünnepi ételeket kóstolhatunk, többek közt különleges gesztenye krémlevest rozmaringgal pirított libamájjal vagy mézeskalács tiramisu-t meggypunccsal, mely az olasz desszert és a hazai ízvilág tökéletes keveredése.

Halászlé teszt

A legtöbb magyar családnál nincs karácsony halászlé nélkül. Ehhez a hagyományos fogáshoz meríthetünk ihletet a legautentikusabb forrásokból: Pakson a dunai panorámával is elkápráztató halászcsárdát ajánljuk. A paksi halleves specialitása, hogy rengeteg házi tésztával adják.

Mohácson ugyancsak a halászléé a főszerep. Ebéd előtt érdemes ellátogatni Englert Antal busómaszk faragó műhelyébe, ahol mellékesen veterán kerékpárokat is lehet kölcsönözni, köztük tandemet is, ami remek móka.

Városi ízélmények

Ha karácsonyi pompában úszó utcákra, adventi vásárokra, ünnepi hangulatú programokra vágyunk, Kaposvárra és Pécsre is érdemes ellátogatnunk. A városnézéssel, kulturális barangolással összekötött program egyik állomása lehet Kaposvár legújabb étterme, amely Rippl-Rónai nevét viseli.

Különlegessége, hogy a város jeles festőjének kedvenc ételeit kínálja, sőt, a hozzá kötődő emlékhelyekre is elkalauzol. Ne hagyjuk ki akkor sem, ha ismerjük a Rippl-Rónai villát a Róma-hegyen – mivel idén nyáron teljesen megújult, kibővült, rá sem fogunk ismerni!
Pécs talán legtöbb, koncepcionális változáson átesett étterme a Susogó. Egy valami változatlan maradt a sok éven át: az igényesség. Ez talán a városban a csúcsgasztronómiai trendeket leginkább követő hely, az árai mégis elérhetők. Napról napra új, friss, szellemes ételekkel jelentkeznek.

Gourmandoknak való vidék

A villányi Gere Crocus Borhotel Mandula Étterme a térség hagyományos ízeit értelmezi újra, a legtrendibb technológiai megoldásokkal, top séfek vezetésével. A Gault-Millau sapkás étterem fogásai különleges élményt jelentenek mind a szemnek, mind az ízlelőbimbóknak. Aki arra jár, ki ne hagyja a Cabernet Franc Impressziót: csokoládé ibolya szirommal és tengeri sóval, aszaltszilvás-szőlőmagos macaron, kávé sabayon csoki kosárkában, bencés meggy likőr infúzió – hozzá természetesen Cabernet Franc Válogatás dukál!

Harkánytól és Siklóstól is egyforma távolságra, azaz közelségben fekszik a Tenkes Csárda. A búbos kemencés hívogató csárda a magyar konyha tradícióit büszkén őrzi. A legjobb francia iskolákban tanult séfje rögtön nyolcféle pörköltet is tart az étlapon. Kényesek az alapanyagokra, amit lehet, a környék őstermelőitől vásárolnak, és saját fűszerkertjük van. Míg az ebéd készül, a csárda körül a gyerekek csacsikkal, kismalacokkal és más háziállatokkal barátkozhatnak.