Florentine ünnepi felfogásban

2013. december 29.
Ha a zserbó és a beigli már a fülünkön jön ki, de a vendégek, vagy csak a saját magunk örömére újabb adag édességet készítenénk, akkor a florentine a mi desszertünk, Ízbolygótól…

Hozzávalók:

20 dkg vaj
2 ek méz
15 dkg barna nádcukor (Demerara)
3 dl tejszín
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
20 dkg szeletelt mandula
5 dkg liszt
10 dkg kandírozott cseresznye
étcsoki olvasztva

Elkészítés:

A vajat a mézzel, a tejszínnel és a cukorral összeolvasztjuk, felforraljuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd hozzákeverem a kandírozott alkatrészeket és a mandulaszeleteket. Ezekkel is rotyogtatjuk 2 percet, majd belekeverjük a lisztet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre simítjuk a masszát és 200 fokon 15 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Ha kihűlt, egy tálcára fordítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és megkenjük olvasztott csokival. Ha a csoki megdermedt, visszafordítjuk és forró vízbe mártott késsel könnyedén szeleteljük.