Nem elég hétvégén kialudni magunkat

2014. február 04.
Egy tanulmány szerint hétvégén nem tudjuk bepótolni a hét közben lecsalt alvásidőnket – írja a brit The Telegraph. Kutatók kimutatták, hogy bár szervezetünk stresszhormon-szintje csökken, nem leszünk éberebbek a két napos pihenés után sem.

A kutatás alanyai a 13 napos kísérlet első szakaszában nyolc órát aludhattak, majd hat nap alvásmegvonás után három napig plusz alvásidőt kaptak. A kísérlet végén agyhullámaik és vértesztjük elemzése során kiderült, hogy a kimaradt alvást nem tudta kompenzálni a szervezetük: romlott a teljesítőképességük, megnőtt a fehérvérsejtszámuk és nem volt megfelelő a vércukor szintjük szabályozása sem. A kutatók szerint az utóbbi két tényező lehet felelős azért, hogy a keveset alvók várható élettartama alacsonyabb az átlagnál.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a rendszeres alvásmegvonás majd „alváspótlás” olyan hosszú távú következményekkel járhat, amelyekre mindeddig nem derült fény. Nem éri meg hét közben feláldozni az éjjeleket, érdemes törekedni a rendszeres, megfelelő alvásmennyiségre.