Három lépésben segítsd a tested!

2013. október 15.
Véget ért a nyár, és a sötét reggelek és a borús nappalok hatását már most érezzük magunkon. Hogyan hozd magad formába? Hogy biztosan ne merülj le már a tél legelejére?

Miért van az, hogy ahogy telnek a napok, egyre fásultabbak, fáradtabbak leszünk, és persze motiválatlanabbak? Mindössze a napfény hiánya és a nyár energiái lehetnek felelősek ezért? Könnyen lehet. De! Ha a nap sugarai már nem töltenek fel kellő energiával, töltsd fel magad fontos tápanyagokkal. Mindössze három lépésben!

Zöldülj!
Egyél naponta hat adat (egy adag egy marok) zöldséget. Nemcsak magas rosttartalmuk miatt jótékony hatásúak, de a toxinokat is semlegesítik a szervezetedben. Ráadásul, ha sok rostot eszel, nem is bírod majd túlenni magad. A zöld színű zöldségek klorofil tartalmuknak köszönhetően méregtelenítő és antibakteriális hatásúak, így semlegesítik a savképző koffein, alkohol és cukor káros hatásait is. Ne sajnáld a petrezselymet az ételeidből, és az alga mellett is bátran leteheted a voksod.

Igyál vizet!
Kezd a napot mindig egy pohár vízzel, amelybe belecsavarod egy fél citrom levét. Így mindjárt megvan a napi C-vitamin adagod. Ráadásul méregtelenít, és serkenti az emésztést is. A cél a nap további részében, hogy legalább 8 pohár vizet igyál. Ha pedig kicsit megbolondítanád a saját itallapod, válaszd a gyömbérteát vagy a citromfű teát, persze szigorúan cukor nélkül. Szintén jók a méregtelenítésben.

Dobd ki, ami káros!
A feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerekben nagyon magas a nátrium -, a cukor- és a vegyi anyagok szintje. Minél tartósabb egy élelmiszer, annál kevesebb a tápértéke – ezt jól jegyezd meg. Állj oda a hűtőszekrényed elé, és dobj ki mindent, ami tartós élelmiszer. Semmiből nem áll naponta egyszer lemenni a zöldségeshez, vagy a boltba, hogy friss dolgokat fogyassz. Olyanokat, amelyek jót is tesznek az immunrendszereddel és sokkal több energiát nyerhetsz belőlük.

Íróasztal csemege
Ha a délutáni, irodai nassolást is megreformálnád, az alábbiak közül válassz. A fehérje ugyanis létfontosságú, csökkenti a cukor utáni vágyad, és feltölt energiával.
Diófélék és magvak – készíts saját mag-mixet a kedvenceidből, bolondítsd meg mandulával, goji bogyóval.
Főtt tojás – azonnali fehérjeforrás, gyorsan élénkít (csak az irodában nem fognak kedvelni a szag miatt).
Natúr joghurt fahéjjal – a fahéj felel a vércukorszint szabályozásáért és csökkenti a cukor utáni sóvárgásod.
Bogyós gyümölcsök – fekete áfonya, málna és eper, ilyenkor persze csak asztalt formában. Nagyon alacsony a kalóriatartalmuk és tele vannak antioxidánsokkal.
Szója, lenmag, rizs keksz – kiváló fehérjeforrás mindegyik.