Epres-bazsalikomos fagylalt otthonra

2014. május 29.
Kárai Dávid, alias ízHUSZÁR ezúttal egyszerű, hűsítő és isteni fagyireceptet mutat meg nekünk.

Ha nagyon sok szabadidőm lenne, na meg kellő tőkém hozzá, akkor habozás nélkül nyitnék egy fagyizót, de nem ám hagyományosat, hanem olyat, ahol csak pálcikás jégkrémeket árulnék. Egyrészt itthon ilyen még nincsen – annak ellenére, hogy más országokban ez már nem számít kuriózumnak – , másrészt mert sokkal jobban szeretem, mint a krémes változatot.

Ha hagyományos, főzött, tejszínes fagylaltot nyalok, utána annyira szomjas leszek, hogy inkább már előtte kérek hozzá egy pohár vizet. Ezért én inkább „vizesjégkrém” párti vagyok, és mivel az ehhez használatos formákat beszerezni nem túl nehéz, ezért rendszerint feltöltöm a nyárra a hűtőt pálcikás finomságokkal. Tavaly a sárgabarackos-görögjoghurtos volt a kedvencem, de mivel annak még nincs szezonja, ezért most egy epres-bazsalikomosat dobtam össze. Sok főzőtudomány nem kell hozzá, csak eper, víz, bazsalikom és némi cukor. Aztán pürésítés és irány a jég! Aki szeretné, fagyasztás után még fehércsokiba is belemárthatja, de az már a haladó szint.

Epres-bazsalikomos fagylalt

Hozzávalók:
–   35 dkg eper
–    2 ek barna cukor
–    1 szál bazsalikom (5-6 nagyobb levél)
–    1 dl víz

Elkészítés:
1.    Az összes hozzávalót egy edénybe tesszük, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni.
2.    Ha a cukor elolvadt és elkezdett forrni, akkor le is húzzuk, és 10 percre félretesszük hűlni.
3.    A bazsalikomot kiszedjük belőle, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Jöhet a kóstolás: ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá kevés vizet, ha nem elég édes, akkor kevés porcukrot.
4.    Töltsük fagylaltformákba, és legalább 3-4 órára tegyük a fagyasztóba.