Így készíthetsz mennyeien krémes házi fagyit

2018. június 25.
Mi a tuti alaprecept? Fagyigéppel vagy anélkül? Hogyan ízesítsünk otthon, ahogy sosem látjuk a cukrászdában? Az otthoni fagyikészítés csínját-bínját osztja meg a héten a Futureater bloggere, Füge Kata.

Nyáron a lángos, a főtt kukorica és a kerti grillezés mellett az alap gasztronómiai élmény a lehető leggyakoribb fagyievés. Egyre több cukrászdában figyelnek a magas minőségű alapanyagokra, ezeken a helyeken tényleg isteni finom fagyikat ehetünk. De milyen esélyeink vannak, ha otthon szeretnénk fagyit készíteni? Mindenképpen kell az a fagyigép? Házilag is előállíthatók a különleges ízesítések? Futureater bloggerének cikkéből mindenre fény derül.

Fotó: Unsplash.com

Leszámolás a mítosszal

Szinte mitikus köd veszi néha körbe a fagyikészítést, pedig körülbelül annyira bonyolult, mint megsütni egy kevert tésztás süteményt. Sokakat a fagyigép riaszt el az otthoni fagyikészítéstől, és valljuk be, ez az eszköz tényleg drágább, mint a legtöbb konyhai alapfelszerelés. Az első használathoz szükség van valamennyire abból a fajta türelemből, amit például az IKEA-bútorok összeszerelése közben gyakorolhatunk, de ha túl vagyunk néhány próbálkozáson, úgy megy majd a házi fagyikészítés, mint a karikacsapás. És ha tényleg akkora rajongók vagyunk, egyáltalán nem bánjuk majd meg, hogy befektettünk egy fagyigépbe, amivel bármikor bármilyen ízeket előállíthatunk otthon is.

A másik aggály, hogy sok fagyirecept egészen különös kihívásokat állít az ember elé: nem egyszerű dolog a temperálás, és egyik-másik szirup elkészítéséhez sem árt egy kevés tapasztalat. De kellemes meglepetésben lesz részünk, ha gyorsan elengedjük a tökéletességre való törekvést, és az egyszerűbb kombinációkkal próbálkozunk, amíg a kisujjunkban nem lesz a technika.

Az alaprecept

Legegyszerűbb esetben a következőképp járunk el: öt tojássárgáját kikeverünk fél bögre cukorral, majd hozzáadjuk fél bögre tej és fél bögre tejszín keverékét. Folyamatosan kevergetve épp csak addig melegítjük, amíg egészen finoman forrni kezd. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az ízesítőnket. Ez klasszikusan vanília, de lehet levendula, menta, bazsalikom, citrom, vagy bármilyen gyümölcspüré, de akár csoki is.

Hűtsük ki a keveréket, majd készítsük el fagyigépben, vagy annak hiányában a következő módon: öntsük a fagyialapot egy lapos edénybe, majd háromnegyed órára tegyük fagyasztóba. Az idő leteltével villával keverjük át, majd a pihentetés–keverés lépéseit ismételjük meg még 2-3 alkalommal, így feltörjük a jégkristályokat, és valamennyire megközelítjük a fagyigéppel elérhető krémességet.

Tejföl + citrom + cukor

Ultrafinom, nagyon egyszerű, viszont egészségtudatos szemmel nézve horror mennyiségű cukorra van szükség a tejfölös citromfagyihoz. Persze lehet kevesebbel is próbálkozni, de jobb, ha megbarátkozunk a gondolattal, hogy ez a verzió bizony a bűnös élvezet maga. A mérleg másik oldalán a legegyszerűbb, szinte nulla eszközigényű, kezdők számára is ideális fagyikészítési technológia áll: egy nagy pohár tejfölt kikeverünk 5-6 evőkanál porcukorral, belefacsarjuk két citrom levét, majd hozzáreszeljük az egyik citrom héját is. Kisebb tálkákba vagy poharakba töltjük, majd néhány óra alatt kifagyasztjuk.

Fotó: Unsplash.com

Ízesítés felsőfokon

Az otthoni fagyikészítés tökéletes lehetőség arra, hogy különleges ízekkel kísérletezzük. Kísérletezhetünk őrült csokikkal, például oreoval, M&M’s-el, vagy Baunty-darabokkal – ebben az esetben a legjobb, ha ezeket már a fagyigépes művelet után adjuk a fagylaltunkhoz. Egy fokkal egészségesebb úton járva használhatunk gyümölcsöket is adalékként, nagyszerűen mutat például a ribizli, a gránátalma magjai vagy akár az ananász a fagyiban. És persze ne feledjük, hogy akár fűszerekkel is próbálkozhatunk: készíthetünk chilis csokifagyit, esetleg fahéjas szilvát vagy szerecsendiós-cseresznyés verziót is.

Futureater