Így csinálj fagyit otthon fagyigép nélkül – 3 szuper recepttel

2021. június 20.
Elég menő, hogy 3 perc alatt is összedobhatsz egy házi fagyit – akár teljesen cukormentesen is. Mutatjuk, hogy csináld!
Így csinálj otthon fagyit fagyigép nélkül

Te is kíváncsi vagy arra, hogy készíthetsz fagyigép nélkül finom és krémes állagú fagyit vagy jégkrémet otthon? Most lerántjuk a leplet, vagyis semmi nem állhat az utadba, hogy végre saját kezűleg készíts isteni frissítő desszertet a világ legegyszerűbb módján!

Krémes banánfagyi recept

Ha banán van, minden van

A banana ice cream egy rendkívül krémes fagyi, ami sokféle ízben készülhet, nem csak a banánra korlátozódik, az alapját viszont ez a gyümölcs adja. A fagyasztott banán azért tökéletes kiindulópontja a krémes házi fagyinak, mert nagyon kevés vizet, viszont annál több pektint tartalmaz – ez az anyag egy száz százalékban természetes állagjavító, ami a fagyinak is nagyon jót tesz. Fagyigépre nincs szükség, elég ha kéznél van egy turmixgép vagy egy botmixer, és 3 perc leforgása alatt kész is van a saját fagyink! Persze banán nélkül is készíthetünk otthon fagyit, például avokádós-mentás verzióban!

Ez a recept különösen jól jön akkor, ha van otthon pár túlérett banán, és nincs ötletünk, hogy mit készíthetnénk belőle. Emanuele Frigerio a La Scuola de La Cucina Italiana (azaz Az Olasz Konyha Iskolája) cukrásza sokféleképp variálható recepttel rukkolt elő. Mivel nem tartalmaz cukrot, játszi könnyedséggel beilleszthető akár a nyári fagyidiétába is!

Így csinálj otthon fagyit fagyigép nélkül

Cukormentes epres banánfagyi Emanuele Frigeriótól

Hozzávalók:

  • 160 g fagyasztott banán
  • 100 g fagyasztott eper (de használhatsz bármilyen gyümölcsöt, például barackot, meggyet, dinnyét stb.)
  • 5-6 db datolya
  • 100 ml mandulatej (tökéletes más növényi tejjel vagy tehéntejjel is, ha belefér az étrendedbe)

Így készül:

  1. Pár órára a fagyasztóba tesszük a feldarabolt banánt és az epret, majd ha ez az idő letelt, a turmixgép poharába vagy egy tálba tesszük az átfagyott gyümölcsöket.
  2. Hozzáadjuk a felvágott datolyát, és felöntjük a tejjel.
  3. Turmixgéppel vagy botmixerrel gyorsan leturmixoljuk, majd teszteljük: ha az állagát megfelelőnek érezzük, tálalhatjuk is, ha túl lágynak találjuk, még egy pici időre a mélyhűtőbe tesszük.

Házi kávéfagyi

Ennek az elkészítése sem igényel hatalmas konyhai tapasztalatot, sem különleges összetevőket vagy fagyigépet. Mindössze egy kis türelemmel kell magunkat felvértezni, de ha ez menni fog, garantáltan elégedettek leszünk a végeredménnyel! Mindössze 3 hozzávalóra lesz szükség hozzá, a tojás nincs ezek között, ami sokak számára jó hír: a nyers tojás, főleg a nyári melegben szalmonellát okozhat.

A benne lévő sűrített tejnek köszönhetjük az elkészült fagyi krémes állagát, az ugyanis útját állja annak, hogy kőkeményre fagyjon a mélyhűtőben. Emiatt nincs szükség extra pihentetésre sem a fogyasztás előtt, amint kivesszük, tálalhatjuk is! Ha nagyon krémes fagyira vágyunk, 20 ml kávé- vagy narancslikőrt is keverhetünk bele, mivel az alkohol sem fagy meg a mélyhűtés során, sokat dob a csodás színű fagyi állagán.

Kávéfagyi recept otthonra

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín (lehet növényi tejszín is!)
  • 325 g sűrített tej
  • 25 ml kávé
  • 1 evőkanál instant kávé

Így készül:

  1. A frissen főzött kávéban feloldjuk az instant kávét, majd félretesszük, hogy legalább szobahőmérsékletűre hűljön.
  2. A jól behűtött tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni, majd menet közben több részletben hozzáöntjük a kávét.
  3. Jól kihabosítjuk, azután óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a sűrített tejet és a robotgép legalacsonyabb fokozatán – vigyázva, hogy ne törjük össze a felvert habot – eldolgozzuk a kávés tejszínben.
  4. Beleöntjük egy olyan tálba, amelyik jól bírja a fagyasztást és egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.

Joghurtos-gyümölcsös jégkrém

Ez a házi fagyi pikkpakk összedobható, és remek alternatíva, ha közeleg az otthon felhalmozott joghurt lejárati ideje, de magában megenni már senkinek sincs kedve. Készülhet natúr vagy eleve ízesített joghurtból, és bármilyen gyümölccsel, vagyis a variációk száma itt is szinte végtelen. Az egyetlen különleges eszköz, amire szükség lesz, az a műanyagból vagy szilikonból készült jégkrémforma, ez egyszeri beruházást igényel, és hosszú ideig újrahasználható.

Gyümölcsös jégkrém

Hozzávalók:

  • 500 g joghurt
  • 2 marék gyümölcs
  • 1/2 citrom leve
  • Az édesítéshez méz, juharszirup vagy cukor ízlés szerint

Így készül:

  1. Az alaposan megmosott gyümölcs egyik felét turmixgépbe dobjuk, rácsorgatjuk a citrom levét és édesítjük.
  2. Hozzákeverjük a joghurt felét, és leturmixoljuk.
  3. A gyümölcs másik felét felaprítjuk, és beleforgatjuk a félretett joghurtba.
  4. A jégkrémformákba felváltva kanalazunk a leturmixolt és a gyümölcsdarabos joghurtból, majd pár órára fagyasztóba tesszük.
  5. Itt akár 4-6 hétig is eláll, ha nem fogy el azonnal.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?