Az elváltak fele már bánja döntését

2014. szeptember 16.
Manapság sokkal könnyebben vonjuk vissza a boldogító igent, felmérések szerint utóbb mégis sokan megbánják a válópapírok benyújtását.

Annak, hogy napjainkban a közfelfogás sokkal elnézőbb a válásokkal szemben, számtalan előnye és hátránya van. Vitathatatlanul pozitív, hogy sokkal kevesebben ragadnak rossz és boldogtalan házasságokban, de tény, hogy tüzes viták hevében is gyakrabban hangzik el az „Elválok!” felkiáltás.

Egy kutatás szerint ennek meg is van az eredménye, ugyanis az elváltak több mint fele már bánja korábbi döntését. A felmérésből kiderül, hogy a válópapírokat benyújtok 54%-ának megfordult a fejében, hogy talán rosszul döntött, illetve 42% elgondolkodott, hogy talán adna korábbi partnerének még egy esélyt. Sőt, az elvált párok 21%-a a válás után később újra egymásra talált.

Jane Gordon, brit írónő például már visszavonná a válókeresetet, ha tehetné. „Egyáltalán nem volt könnyű döntés a válás, mégsem gondoltam bele igazán, hogy milyen is felbontani egy közös életet 20 év után” – meséli

A kutatásban 2000 brit férfi és nő vett részt, és az alanyok bevallása szerint ötből egy személyben szinte azonnal felmerült, hogy talán elhamarkodta házassága felbontását, 19% pedig egy hét után kezdett kételkedni a döntésében. A szakértők szintén arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad veszekedések közben dühösen falhoz vágni a karikagyűrűt, hiszen többnyire a házasodásra sem két perc alatt adjuk a fejünket, érdemes a válásokat is alaposan átgondolni.