A kopaszodó férfiak fél évet is feláldoznának életükből a dús hajkoronáért

2014. szeptember 02.
A magyar lakosság külső megjelenéshez kapcsolódó preferenciáiról, hajápolási szokásairól és a hajhullás megítéléséről végzett országos kutatást a Cognative kutatóintézet júliusban.

1000 férfi és nő megkérdezésével készített reprezentatív kutatást a Cognative kutatóintézet az elmúlt hetekben. A kutatás a külső megjelenés és az ehhez kapcsolódó női és férfi preferenciák számos aspektusát vizsgálta, így például arra is keresték a választ, hogy mennyire hiúak a magyarok, mennyi időt készülődünk reggelente, és hogy mit néznek meg egymáson leginkább a férfiak és nők.

A kutatás rávilágított arra, hogy a magyar nők számára a szem az, amelyet először megnéznek egy férfiban, a leginkább zavaró tényezőként pedig a nagy pocakot jelölték meg. Válaszul arra, hogy mitől látszik egy férfi ápoltnak, a hölgyek a tiszta megjelenés és az ápolt illat mellett az egészséges hajkoronát adták válaszul a legfontosabb tényezőként. Ráadásul az is kiderült, hogy a hölgyek 22 százaléka nem is randevúzna olyan férfival, aki kopaszodik. 

A hajhullás kérdése a férfiak számára is meghatározó, hiszen az elhízás után a kopaszodás az, amely fizikai állapotukkal kapcsolatban leginkább aggasztja az erősebbik nemet. Ezt követi a listán a merevedési zavar és az egyéb betegségek, valamint a fáradtság. A kutatásból kiderül, hogy a férfiaknál a kopaszodás meghatározó probléma a társas élet területén is, hiszen minden tízedik férfinak problémát okoz a hajhullás a magánéletben, talán ezért lehetséges az, hogy a hajhullással küzdő férfiak 13 százaléka fél évet, vagy többet is rááldozna az életéből arra, hogy visszafordítsa a folyamatot.  

A férfiak kopaszodásának oka tulajdonképpen a tesztoszteron, hiszen a pubertás korral kezdődő tesztoszteron-túltengés folytán egyrészt növekedni kezd az arcszőrzet, másrészt azonban – örökletes hajlam esetén – alábbhagy a fejbőr hajhagymáinak az aktivitása. A haj növekedési fázisai lerövidülnek, és csökken a hajhagymák élettartama. De nem kell azonnal parókáért nyúlni, manapság megoldást kínálhatnak az olyan termékek, mint például az Alpecin, amely a koffein erejével ellensúlyozza a tesztoszteron negatív hatását, és ezzel hatékonyan küzd az örökletes hajhullás kiváltó okai ellen. Ha pedig minden kötél szakad, marad az elfogadás és egy hasznos mantra a hétköznapokra, azaz, hogy „szép arcnak kell a hely”.