Imádnivaló cékla gazpacho

2014. október 05.
Az őszben és a télben a legjobb dolgok a sült zöldségek. Kicsit édeskéssé válnak sülés közben, ahogy a bennük lévő cukor karamellizálódik, de e mellett megmaradnak a hol földes, hol egyedi karakterisztikus jegyeik. Ízbolygó akutális receptje a legjobb bizonyíték erre.

A sült zöldségeknek jól áll a sütés, mindnek kivétel nélkül. A sült cékla pedig olyan alapvetés ősztől a frigóban, mint a vaj. Levesre vágytam. Sűrű, tartalmas, kicsit pikáns levesre, mely színével a szememet, ízével a lelkemet melegíti át. A chipsek egy munka miatt készültek, kísérleteztem velük, melyiket milyen hőfokon, milyen vastagságban kell elkészíteni, aztán lettek végül a leves társai.

Hozzávalók:
2 cékla megsütve, megpucolva, felkockázva
2 dl zöldséglé
0,5-1 dl narancslé
2 paradicsom
1/4 kígyóuborka

Szecsuáni bors
Lime/citrom leve ízlés szerint

A chipshez:
1 édesburgonya
1 cékla (nyers)
1 tk szőlőmagolaj
Füstölt Maldon só

Elkészítés:

A céklákat megsütöm, majd hagyom kihűlni. Másnap gumikesztyűt húzok és feldarabolom a céklákat, majd a megmosott paradicsommal és az uborkával leturmixolom. Az alaplével és a narancslével higítom, majd fűszerezem a szecsuáni borssal, sóval, lime levével savanyítom.

A chipshez előmelegítem a sütőt 100 fokra. Az édesburgonyát és a céklát megpucolom, majd uborkagyaluval vékony szeletekre vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a szeleteket, majd vékonyan megkenem szőlőmagolajjal és 100 fokon légkeveréssel szárítom. Néha megforgatom őket. Ha kellőképpen kiszáradt, felemelem a hőfokot 130 fokra és 1-2 perc alatt ropogósra sütöm.

Ízbolygó