Így lehet stresszmentes az ünnep

2014. december 11.
Az ünnepek a meghitt, nyugodt percekről, a családdal töltött közös időről és a pihenésről szólnak – papíron. Valójában persze az emberek többsége már december első napjától kezdve pánikszerű állapotba kerül, kétségbeesetten ajándékok után rohangál és ünnepi recepteket kutat. És bár minden évben elhatározzuk, hogy a következő ünnepi időszak tényleg más lesz, ezúttal legyen tényleg tényleg más.

Ha idén szeretnénk a fa alá egy kis lelki békét is kapni, nem árt megfogadnunk néhány ünnepi jótanácsot.

1. Kezdjük korán!

Nem szabad mindent az utolsó pillanatra hagyni. Mind ismerjük azt az érzést, mikor december 23-án próbáljuk átverekedni magunkat a plázákban hömpölygő embertömegen, hogy aztán végül hosszú órák kimerítő ajándékvadászata után megvegyük szerettünknek álmai kötött zokniját. Érdemes minél korábban – már akár novemberben, hovatovább októberben – rászánni egy-egy délutánt arra, hogy beszerezzünk néhány meglepetést. Ráadásul még anyagilag is jobban jövünk ki, ha nem egyszerre kell mindent megvásárolnunk!

2. Készíts egy listát arról, mit NE csinálj!

Ne terheljük magunkat egy ilyen stresszes időszakban feleslegesen. A gyerekszoba kifestése, vagy a garázs kitakarítása biztosan várhat január végéig.

3. Maradj mozgásban!

Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, pedig a töltött húsokkal és édes bejglivel megrakott asztalok után igényli testünk igazán a mozgást. Az is sokat segíthet, ha egy kiadós vacsora után teszünk egy frissÍtő sétát a csípős, téli hidegben.

4. Járjon át az ünnepi szellem!

Talán elcsépeltnek hangzik, de sose felejtsük el, hogy az ünnepek miről is szólnak valójában. Ha teszünk valami jót, és segítünk azoknak, akiknek az életéből hiányzik az ünnepi hangulat, a saját Karácsonyunkat is sokkal szebbé tehetjük. 

5. Óvatosan az ünnepi asztalnál…

Ugye nem jó érzés az ünnepi kábulatból arra feleszmélni, hogy nem jön ránk a nadrágunk? Ha mégsem tudunk ellenállni a finom falatoknak, étkezés előtt tegyünk 1-2 evőkanál almaecetet egy nagy pohár vízbe, és igyuk meg. Így elkerülhetjük a kellemetlen gyomorfájást és feszítő teltségérzetet.