Fényűző hétvége a borvilágban – jön a hatodik Budapest VinCE Wine Show!

2015. március 05.
A hatodik VinCE Budapesten 25 nemzetközi szaktekintély mutatja be kiváló borsorait Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjakat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.

A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkező előadók és a kivételes értéket képviselő borsorok adják. Közel száz nemzetközi szakértő, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedő borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz első hétvégéjén, március 6-8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak, akik a VinCE magazin előzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, emellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezők.

Ráadásul idén először tétje is van a dolognak! A VinCE Awards keretei közt, 10 kategóriában kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetőek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedő személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A nevezést szakmai zsűri végezte, a jelöltek közül pedig a VinCE magazin által regisztrált szakmabeliek szavazzák meg a győzteseket. Az eredményt péntek este hirdetik ki.

Gasztronómiai kalandok

Pénteken a neves olasz cég, a Jolanda de Colò oktató séfje, a korábban Michelin-csillaggal jutalmazott Giuliano Lorenzon abból ad ízelítőt, milyen prémium alapanyagokból főznek a top éttermek. Olaszországban ők a két-három Michelin-csillagos éttermek megbízható beszállítói, de hazánk legjobbjai is tőlük rendelnek hozzávalókat. Vasárnap egzotikus ízek kerülnek terítékre, Azerbajdzsán borait és ételeit a régió szakértője, Darrel Joseph mutatja be a vendégeknek.

Bortrendek a bálteremben

A legnépszerűbbek idén is a champagne előadások, amelyek közül több már teltházas, de vasárnap, a Világ legszebb reggelijére – a kaviárral és macaronnal kísért pezsgősor kóstolóhoz –, a brit Gusbourne pezsgők kóstolójára és az olasz Gancia kurzusára még vannak helyek. Utóbbin személyesen a névadó, a Gancia család ötödik generációs képviselője, Massimiliano Gancia vezet be az olasz életérzésbe.A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémium borok között is helyet követelnek. Provance legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával.A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhető, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként digitális fejlesztéssel készül. A kiállításon okostelefon alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.