A szeretetünk elpusztíthatja az avokádót

2015. július 06.
Néha épp azt kell elengedni, amit/akit a legjobban szeretünk. Meg az avokádót, ugyanis ha túl sokat eszünk belőle, talán örökre kipusztítjuk ezt a csodás gyümölcsöt.

Avokádósaláta? Gyilkosság. Guacamole? Merénylet. Avokádós zöld smoothie? Ember elleni bűntett. Mert a kevesebb néha több, jóból is megárt a sok, és így tovább. Az avokádó az elmúlt néhány évben aszketikusan egészséges étrenden, és nagyvilági fine diningon élők számára egyaránt kedvelt csemegévé vált. Nem véletlenül érdemelte ki a superfood címet, hiszen minden hasznos tápanyagot tartalmaz, egészséges és furcsamód még finom is! Szép lassan minden étlapon megkapta méltó helyét, saláták és turmixok elengedhetetlen alapelemévé vált, és már krémek formájában sem csak a mexikói éttermekben találkozhatunk vele. De mire ez a nagy szeretet, a lelkes fogyasztás, ha nem hallgatunk az észérvekre?

Az avokádó termesztéséhez rengeteg víz szükséges, ami egyrészt rengetegbe kerül a farmereknek, másfelől más, fontos forrásoktól kell elvonni azt az avokádóknak. Ennél is súlyosabb probléma merül fel a mexikói földeken, ahol az avokádót termő területek nagyrésze a maffia kezében van. Szóval egyesek szerint, minden ami a maffia által felügyelt Michoacán területéről származik – így az avokádó is – a szervezett bűnözést segíti. Erre nem gondoltál volna, mikor a salátádat állítottad össze, igaz? Lényeg, hogy az avokádóból egyre többet akarunk, és ezért egyre drágább is lesz. Ha pedig ennek ellenére is többet akarunk majd, lehet, hogy egyszer csak egyáltalán nem is lesz.