Neked is szükséged van cukorra!

2015. augusztus 22.
A szervezetünknek szüksége van cukorra. Csak épp nem mindegy milyenre és mennyire!

Az agy egyik fő üzemanyaga a cukor, folyamatos pótlása és egyenletes szinten tartása elengedhetelenül szükséges a stabilan megfelelő energiaszint fenntartásához. Sokszor hajlamosak vagyunk a cukrot bűnösként kikiáltani, és kiiktatni az étrendünkből, pedig hiánya befolyásolhatja kedélyállapotunkat és teljesítményünket. A kulcs csak a mennyiségben, a cukorbevitel módjában és a választott típusban rejlik.

A hagyományos cukor, avagy szacharóz glikémiás indexe – a szénhidrát tartalmú élelmiszerek szervezetben előidézett vércukorválaszának a mértéke – 68, hirtelen emeli meg a vércukorszintet és gyorsan felszívódik, ezért az agyműködésünket nem tudja egyenletes szinten tartani. Helyettesítésére számtalan mód létezik például cukoralkoholokkal. Ezek energiatartalma kevesebb, kevésbé emelik a vércukorszintet, arányosabban szívódnak fel a szervezetben, így kedvezőbb hatással vannak az agyműködésre, mint a szacharóz.

A nyírfacukor (xilit) GI-je például 7%, felszívódása pedig lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudjuk tartani a vércukorszintünket és az agyműködésünket. Nem hasznosul 100%-osan a szervezetben, mert a bélbaktériumok bontják őket, egy részük kiürül. A nyírfacukor 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, emellett enyhe lúgosító és emésztést segítő hatása van. Mivel a lebontásához nem szükséges inzulin, a nyírfacukrot speciális étrendet követők, például cukorbetegek is fogyaszthatják, illetve szív- és érrendszeri problémában szenvedők számára is előnyös lehet. További előnyük, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani őket, ezért nem okoznak fogszuvasodást, sőt rendszeres fogyasztásuk helyrehozhatja a már károsodott fogzománcot, és csökkentheti a lepedék lerakódását

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen egyezik a kristálycukorral, de ízélménye rövidebb lecsengésű és enyhe hűs ízérzetet hagy maga után. Ezzel együtt kicsit szárazabb, tisztább érzetet is kelt a szájban. Felhasználási módját tekintve a nyírfacukor megegyezik a kristálycukoréhoz: sütéshez és főzéshez egyaránt használható. Ahogy a hagyományos cukor esetében, itt is egy dologra kell csak figyelnünk, hogy cukorbevitelünk ne haladja meg a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által ajánlott mértéket, tehát a napi teljes kalória bevitel 10%-át (50 gramm, azaz 12 teáskanál).

Fotó: Profimédia – Red Dot