Az egészség egyik alapforrása: a barnarizs

2015. szeptember 04.
A makrobiotikus táplálkozás egyik legfontosabb eleme a barnarizs. Bloggerünk, Salamon Adrienn ma elmondja miért is olyan jó ez az étel, és még egy izgalmas receptet is megoszt velünk!

Még ma is emlékszem, amikor 6 éve elkezdtem ismerkedni ezzel az alapanyaggal. Kóstolgattam, kísérleteztem, hogy honnan érdemes beszerezni, milyen különbségek vannak, ízben és állagban, mi történik, ha kuktában főzöm és milyen lesz, ha hagyományos módon egy lábasban készítem. A konyhám állandó, mondhatni, mindennapi lakója lett. Szeretem az ízéért, a kiváló tulajdonságaiért, a variálhatóságáért, az egyszerűségéért, ugyanakkor az összetettségéért.Ismerkedjetek meg kettő barnarizs krém alaprecepttel, amelyeket aztán mindenki a kedve szerint ízesíthet és dekorálhat.

Hozzávalók:

1 bögre átmosott barnarizs
víz – mennyisége az elkészítés módjától függ
csipet só

Elkészítés:

„Kuktában főtt” rizskrém

A barnarizst tegyük fel kuktában (akinek még nincs kuktája, az szerezzen egyet be, évtizedekig hű társa lesz, igazi kincs )főni 3 bögre vízzel és csipet sóval. Ha a kuktában megfelelő a nyomás, elkezd sípolni, ekkor vegyük le a kukta alatt a gázlángot takarékra és főzzük a rizst 50 percig. Várjuk meg, amíg a kuktában már nincs nyomás, ekkor szedjük le a tetejét és keverjük meg a barnarizst. Ezt követően ízlés szerint ízesíthető, sósan és édesen is fogyasztható. A víz mennyiségének csökkentésével, illetve növelésével tudjuk változtatni a rizskrémünk állagát.

„Lassú tűzön főtt” rizskrém

A barnarizst tegyük fel egy lábasban 10 bögre vízzel és csipet sóval főni. Ha elkezdett forrni, vegyük le a gáz lángott takarékra és főzzük a rizst 4-5 órán keresztül.Időigényes folyamat, de egyrészt nagy adag lesz belőle, napokig fogyasztható, másrészt erős gyógyító hatású (pl: influenza, hasmenés, székrekedés, vagy súlyos betegség esetén, különösen ajánlott ez a főzési módszer).Ha letelt a főzési idő, nedves fakanállal keverjük meg a barnarizst, ezt követően ízlés szerint ízesíthető, sósan és édesen is fogyasztható.

Hogyan ízesítsük?

-sósan: szójaszósszal, szezám sóval, préselt vagy párolt zöldségekkel, mag krémekkel (pl szezámkrém)
– édesen: reszelt almával és fahéjjal, cukrozatlan kakaóporral, rizssziruppal, juharsziruppal, gyümölcsökkel, gabonatejjel (pl vaníliás risztej), magtejjel (pl mandulatej)

Szeresd a barnarizst, mert…

– a legkiegyensúlyozottabb energiájú gabona, amely rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének
– tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan természetes növényi összetevőkkel is, melyek megóvják az egészséget
– fogyasztása is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek kockázatának csökkentésében- kiváló, tápláló étel a nap bármely időszakában, önálló ételként vagy köretként is

További hírek, tudnivalók az egészséges életmód témakörében a Facebook oldalamon ITT!