Tökéletes pihenés, krémes és pite Zalában

2015. szeptember 10.
Felejthetetlen gasztronómiai élményben lehet részünk egy bázakerettyei étteremben, amely nemzetközi gasztrogurukat is elkápráztatott már.

Bázakerettyén jártunk, és a Marie Claire októberi számában tiszta szívből ajánljuk mindenkinek, hogy töltsön el néhány napot a hangulatos Bonne Chance hotelben. Zavartalanul pihenhetünk is, a hotel elvégre egy liget közepén áll, vagy bátran nekiindulhatunk a vidéknek, a dél-zalai régió rengeteg látni- és kóstolnivalót nyújt. Mi már alig vártuk, hogy megkóstolhassuk a Bonne Chance vacsoráját. Az éttermet a neves Gault & Millau kalauz a top éttermek között tartja számon, és minket is alaposan meggyőztek a friss és sokszor helyben termelt, főzött, tartósított alapanyagból, hagyományos receptek alapján készített fogások. A kedvencünk két édesség volt, a mennyei házi krémes és a tökéletes almás pite. Ez utóbbinak még a receptjét is megszereztük.

A Bonne Chance almás pitéjéhez gyúrjunk tésztát 35 deka lisztből, 15 dkg zsírból, 1 egész tojásból és 1 tojássárgájából, 2 evőkanál cukorból, késhegynyi sütőporból és egy csipetnyi sóból. Utána egy órán át pihentessük a tésztát hűtőben. A töltelékhez hámozzunk meg és nagylyukú reszelőn reszeljünk le 1,5 kiló almát. Keverjük össze és pároljuk meg 2 citrom levét és lereszelt héját, 25 deka cukrot és ízlés szerint őrölt fahéjat. Amikor levet engedett, adjunk hozzá 10 deka mazsolát, pároljuk még 5 percig, végül adjunk hozzá 10-15 deka zsemlemorzsát. A tésztát felezzük el, nyújtsuk ki, egyenletesen simítsuk el rajta az almatölteléket, majd tegyük rá a tészta másik felét, tojásfehérjével kenjük meg, és 180 fokos sütőben süssük szép pirultra. Amikor kihűlt, szeljük fel, és tálaljuk porcukorral meghintve. Vaníliafagyival tökéletesíthetjük a hatást.