Végre itt a sütőtök szezon! – isteni krémleves shiitake gombával

2015. szeptember 11.
Itt az ősz, és vele együtt a sokak számára nagy örömöt szerző sütőtök szezon is! Bloggerünk, Salamon Adrienn ezúttal egy isteni sütőtök krémleves receptjét osztja meg veletek!

Ígérem, igyekszem visszafogni magam, hogy a következő hetekben ne kizárólag sütőtökből készült recepteket osszak meg. Egyszerűen imádom, sülve, főve, édesen, sósan, jöhet bárhogy! Ezúttal az egyik S-H-E vacsora sütőtök-sárgarépa krémlevesét szeretném veletek megosztani.

Sütőtök-sárgarépa krémleves, shiitake gombával

Hozzávalók (2-3 főre)

400 g sütőtök
1 db sonkahagyma
2-3 db sárgarépasó,
bors,
olívaolaj
2 dl gabona vagy mandula tejszín
2 evőkanál rizsszirup
1 kiskanál római kömény
rash-el-hanout fűszer vagy kurkuma, chilli, kardamom
3 db shiitake gomba
1 db vérnarancs
pirított szezámolaj (Donum terrae)

Elkészítés:

A sütőtököt (vágjuk ketté és szedjük ki a magját, ha van) sütőben 200 fokon kb fél órát sütjük, majd a héjából kikaparjuk. A répát meghámozzuk és nagyobb karikákra vágjuk. A hagymát kockázzuk. Kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, a római köményt, a rash-el-hanoutot/fűszereket (ízlés szerint adagoljuk), hozzádobjuk a tököt, felöntjük egy kevés vízzel és puhára főzzük, közben sózzuk-borsozzuk.

A narancs héjából is hozzáreszelhetünk, a levét belefacsarjuk és végül a tejszínnel hígítjuk, olajjal krémesítjük egy botmixerrel vagy turmixgépbe is tehetjük. A gombát felszeleteljük, füstölő serpenyőben kevés olajon pirítjuk.Tálalás: leves, gombadarabok, szezámolaj, esetleg grissinit is kínálhatunk mellé.

Miért ajánlom a sütőtököt?

– egyszerre egészséges, finom és nem is túl drága
– édes ízű, így fogyasztásával az édesség utáni vágy is csökkenthető
– alacsony kalóriatartalmú
– napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír
– alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére (pl.: megfázás, meghűléses megbetegedések, allergikus köhögés, asztma rohamok stb.)
– fogyasztása szebbé teszi bőrünket- a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként is használták, fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küzdőknek
– serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás