Mégsem a halolaj a szellemi frissesség titka?

2015. október 05.
Az időskori demencia elkerülésének érdekében próbálunk minden módszert bevetni, hogy minél tovább frissen tarthassuk agyunkat. Sokáig az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajban bíztunk, de lehetséges, hogy mégsem ez lesz a megoldás.

Az Alzheimerben szenvedő betegek száma egyre nő – egyes jóslatok szerint 2050-re akár a 106 milliót is elérheti. Nem csoda, ha az emberek táplálkozásukkal és életmódjuk megváltoztatásával próbálják elkerülni a betegséget, de mégis mi a legjobb, amit ennek érdekében tehetünk?


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Az emberiség már egy ideje az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajba helyezte minden reményét, de sajnos a halolaj demencia-megelőző hatása a mai napig nem bizonyított. Kezdjük ott, hogy már a kutatások módszerében is sok probléma vetődik fel. Egy a halolaj hatásáról végzett kutatásban résztvevő alanyok átlagéletkora 73 év volt, ami sokszor már későnek számít a megelőzéshez. Másfelől az alanyok a halolajat étrend-kiegészítők formájában vitték be, ami kevésbé hatásos, mint az ételekből közvetlenül kinyert vitaminok. Fontos szempont az is, hogy mennyire iskolázottak a résztvevők, illetve mennyi szellemi munkát végeztek életük során, hiszen ez is számottevő tényező lehet az agy állapotának felmérésekor.

Nincs még tehát betonbiztos módszer az Alzheimer elkerülésére, bár az nagyjából biztosnak tűnik, hogy étrend-kiegészítők helyett érdemesebb az egyes ételekből bevinni a szükséges vitaminokat. Sokan esküsznek a mediterrán étrendre, a friss hal, sok zöldség, olívaolaj és az olajos magvak áldásos hatására. Összességében, bármilyen semmitmondóan hangozzék is, a legjobb, amit tehetünk szellemi és fizikai állapotunk épen tartására, ha egész életünkben odafigyelünk a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Jó hír viszont, hogy sosincs késő. A kutatók szerint egy későn érkező életmódváltás is sokat segíthet benne, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessünk.

Via The Guardian