Az egyik kedvenc babomból készítettem salátát. A virágbabból korábban leginkább főzeléket és leveseket készítettem, de most valami másra vágytam, őszi ízekre, de ugyanakkor frissességre és energiára. A virágbab gesztenyés íze (legalábbis engem a gesztenye ízére emlékeztet), a roppanós zöldségek és a selymes tökmagolaj egyvelege…mennyei!
Virágbab saláta – őszi verzió
Hozzávalók (4 főre):
4 maroknyi főtt virágbab (előző este beáztatva)
1 bélyegnyi kombu alga (beszerezhető például ITT)
1 szál póréhagyma karikákra vágva
4-5 szál aprított újhagyma
6-8 db apró, színes paradicsom
1 csokor retek negyedekre vágva
1 csomó petrezselyem zöldje
2 csipet jódozatlan tengeri só
fehér bors
tökmagolaj (beszerezhető például ITT)
Elkészítés:
A megmosott babokat egy éjszakára beáztatjuk, majd a levet leöntjük és sós vízben kezdjük el főzni, én teszek bele egy bélyegnyi kombu algát is (megkönnyíti a bab emészthetőségét), kuktában 30 percig főzzük. A zöldségeket megmossuk, felaprítjuk. A felaprított zöldséggel összekeverjük a megfőtt babot, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk a tökmagolajjal. Hidegen-melegen, önmagában vagy köretként egyaránt fogyasztható.
Miért szeressük a babot?
– a mai modern táplálkozási irányzatok méltatlanul száműzték a konyhából a hüvelyeseket, pedig nem is olyan régen a téli hónapokban az étkezés elképzelhetetlen volt nélkülük
– a téli depresszió ellen is ajánlott a fogyasztása (édeskés ízük miatt vacsorára fogyasztva nyugtató hatású)
– alacsony zsírtartalmú
– magas fehérjetartalommal rendelkezik
– segíti az emésztést
– készülhet belőle leves, főzelék, egytálétel vagy köret is.
– gazdag vitaminban és rostokban is
– fogyasztása víz- és vizelethajtó, tisztítja a vesét