Ezeket a magokat válaszd, ha nassolni vágysz

2015. november 29.
A csokik, kekszek és chipsek helyett számos egészségesebb alternatívát választhatunk, ha ebéd előtt vagy délután megéheznénk és nassolnánk valamit. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémiája ezeket a magokat javasolja.

Dió: javítja a vér koleszterinszintjét, a véredények működését. Fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Földimogyoró: 50%-ban zsiradékot és kb. 30%-ban fehérjét tartalmaznak. Zsírsavprofiljukra dominánsan palmitinsav, olajsav és linolsav jellemző, ami nagy hasonlóságot mutat az olívaolajéval.


(Profimedia – Red Dot)

Kesudió: kitűnő K-vitamin-, réz-, magnézium-, foszfor-, mangán- és vasforrás. Emellett kiemelkedő a fehérjetartalma, illetve antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz.

Mandula: kiemelkedő B2-vitamin-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor-, cink- és vasforrás. Antioxidánsok közül E-vitamin található meg benne nagyobb mennyiségben.

Mogyoró: összetétele hasonlít a dióhoz, viszont közel 63% zsiradéktartalommal rendelkezik, főként olajsavat tartalmaznak. Emiatt könnyebben avasodnak, rövidebb ideig tárolhatóak. A mogyoró antioxidáns tartalma nagy, mangán-, réz- és magnéziumforrás. Összetevői között szerepel egy béta-szitoszterol nevű vegyület, mely segít csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

Napraforgómag: növelhetjük vele a péksütemények, levesek rosttartalmát, illetve nem utolsó sorban gyümölcssaláták pikáns ízesítője is lehet. Táplálkozás-élettani jelentősége sokrétű: kiváló B6- B5-, E-vitamin-, szelén-, mangán- és vasforrás.

Pisztácia: nemcsak ropogóssá varázsolja az ételeket, hanem növeli a tápanyag- és antioxidáns- tartalmukat is. Magas rost- és fehérje-tartalommal rendelkezik, ezenkívül B6-vitamin-, réz-, mangán- és foszforforrás is egyben.

Tudtad?

Az olajos magvak kiemelkedő képviselői a növényi fehérjeforrásainknak, így például a vegetáriánus étrend követői számára rendkívüli a jelentősége annak, hogy mennyi diót, földimogyorót, kesudiót vagy más olajos magot ropogtatnak.

Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas található meg az olajos magvakban, méghozzá nagyobb mennyiségben – hangsúlyozza a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Táplálkozási Akadémia hírlevélben.A magnézium például közreműködik a vérnyomás szabályozásában, így jótékonyan befolyásolhatja a szív- és érrendszeri panaszokat.

Az olajos magvakból készült liszteket gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A semlegesebb ízekre vágyóknak a mandulaliszt lehet ideális, de a finomra őrölt dióval is helyettesíthetjük a hagyományos liszteket például sütemények készítésekor.