Arcodon az étrended – mit árul el bőröd a táplálkozásodról

2015. december 04.
Az vagy, amit megeszel - mondják. Egy természetgyógyász és bőrgyógyászati specialista megmondja mi történik az arcunkkal, ha túl sok bort, cukrot vagy glutént fogyasztunk.

Nigma Talib természetgyógyász és bőrgyógyász specialista meg van róla győződve, hogy egyes ételek túlzott fogyasztása szinte azonnal nyomot hagy az arcunkon. Kutatásai alapján négyféle arcot állapított meg, attól függően, hogy miből fogyaszt túl sokat az illető: a „tejes arcot”, „boros arcot”, „cukros arcot” és „glutén arcot”. Nézzünk szembe a tükörképünkkel, és gondoljuk át étrendünket!

A boros arc

Túlzásba vitt borivás esetén a szemek között apró ráncok jelenhetnek meg, vagy kipirosodhat a bőrfelület. A szemhéjak megereszkednek, a pórusok kitágulhatnak, a bőr dehidratálttá válik. Vörös lehet az orr, az orcák és az orrcimpák oldalsó részének területe is. Ha minden este megiszunk egy-két pohár bort, már jelentkezhetnek ezek a tünetek, hiszen az alkohol dehidratálja a szervezetünket és a bornak a cukortartalma is magas, ez pedig károsíthatja a bőr kollagénszintjét.

A cukros arc

A cukros arc esetében vonalak és ráncok jelenhetnek meg a homlokon, a szem alatti rész táskássá válik, a bőr színe szürkésebb, fakóbb lehet. Megesik, hogy az ember a kelletténél kicsivel több édességet küld a halálba, ezt azonban az arcunk sem fogja megúszni. A túl sok cukortól a bőr sokkal öregebbnek látszódik majd valódi koránál.

A tejes arc

Kicsi korunkban állandóan azt hallgatjuk, mennyire fontos az a rengeteg tejtermék, és ugyan igyunk már meg egy nagy pohár tejet még, vagy legalább együnk egy pohár joghurtot. Pedig a tejtermékeket sem szabad túlzásba vinni. Ha valakinek megduzzadnak a szemhéjai, táskák és sötét karikák jelennek meg a szemei alatt és kis fehér pöttyök árasztják el az arcát, akkor Talib szerint „tejes arcot” tudhat magáénak. Ilyenkor a test nem tudja feldolgozni a sok laktózt, az immunrendszerünk pedig olyan kemikáliákat szabadít fel, amik foltokat vagy kiütésszerű pöttyöket, miteszereket okozhatnak az arcbőrön.

A glutén arc

2015-ben a glutént az ördög kistestvéreként tartjuk számon. És elnézve a glutén arcot, ez nem is lehet véletlen. Felduzzadt, vörös orcákat és sötét elszíneződéseket okozhat az áll körül. A túlzásba vitt glutén Talib elmélete szerint felborítja a hormokháztartásunkat, ezért jelenhetnek meg ezek a nem kívánatos elszíneződések az arcon. Állítólag sokak esetében az orcákon jelentkező vörös foltokért, azaz rosaceáért is a glutén tehető felelőssé.