Reggel vagy este hatékonyabb az edzés?

2016. július 18.
Érdemes hajnalok hajnalán felkelni, hogy még munka előtt benézzünk az edzőterembe, vagy inkább este próbáljuk meg futásra cserélni a tévézést? Most kiderül!

A világon kétféle ember létezik: a hős, aki ráveszi magát, hogy reggel, az egész napos munkahelyi kálvária előtt még elmenjen egy hajnali edzésre, illetve egy másik nem kevésbé hősies embertípus, akinek hosszú munkaórák után is van annyi lelki ereje, hogy elvonszolja magát egy edzőterembe. Persze előfordulhat, hogy valaki egyiket sem teszi, de reméljük a legjobbakat.

Fotó: Profimedia – Red Dot

De vajon melyik a jobb? Friss kutatások eredménye szerint mindkettőnek megvannak a maga előnyei. A reggeli torna jót tesz a vérkeringésnek, és állítólag az alvásminőséget is javítja. Ezzel szemben az esti edzést választók fittebbek és energikusabbak és a vérükben magasabb a jótékony hormonok száma is.

Szóval, mint a legtöbbször, most sincs egyértelmű válasz. Az embernek ki kell tapasztalnia, hogy számára melyik időpont a testhezállóbb és aszerint kell döntenie. A szakértők szerint mindenki esetében más, hogy mikor érzi magát energikusnak a sportoláshoz, de annyi elmondható, hogy ha a vérnyomásunkat szeretnénk kordában tartani, jobban járunk a korai kondizással, míg érdemes inkább esti edzést választani, ha szeretnénk fejleszteni fittségünket és megelőzni bizonyos betegségeket.