Kerüljük el a csontkovácsokat?

2016. december 13.
Kihez forduljunk, ha már minden mozdulat fáj? Sokan ilyen esetben csontkovácshoz fordulunk, az ortopéd szakorvos azonban óva int az ilyen megoldásoktól. Szerinte ugyanis az a leghasznosabb, ha csontropogtatás helyett kiderül, mi váltja ki a panaszokat. A megfelelő kezelést csak ezután érdemes kiválasztani szakember segítségével.

Nehéz higgadt döntést hozni, amikor valakinek pokoli fájdalmai vannak, gyakran a barátok, a családtagok, a munkatársak azok, akik tippeket adnak, kit érdemes felkeresni az egészségügyi panaszokkal. Sokan esküsznek a csontkovácsokra, az ortopéd szakorvos azonban mindenkit óvatosságra int, hogy egy olyan kezelésre menjen el, amely során nem a panaszok kiváltó okával foglalkoznak. Szerinte egy csontkovács többet árthat, mint használhat.

Fotó: Profimédia – Red Dot

„Nagyon fontos kideríteni, mielőtt bárkit felkeresünk mozgásszervi panaszokkal, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. Az esetek nagy részében masszőrök szélesítik ki a tevékenységi körük ezzel a szolgáltatással, és gyakori, hogy külföldiek, például ázsiaiak, ukránok vagy oroszok hirdetik magukat csontkovácsként. Bár a ropogtatás után 1-2 óráig, esetleg 1-2 napig valóban jobban érzi magát a beteg, szinte megkönnyebbül, mert úgy érzi, elmúltak a fájdalmai, az esetek túlnyomó részében azonban visszatérnek az eredeti panaszok. A csontkovács ugyanis azzal nem foglalkozik, mi áll a fájdalmak hátterében, csak egy átmeneti megoldást jelenthet” – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Egy-egy fájdalom esetében izom, ízületi elváltozások állhatnak a háttérben, ezeket azonban különböző képalkotó (röntgen, MR, ultrahang) vizsgálatokkal, illetve szakorvosi tudás segítségével lehet megállapítani. A csontkovácsok viszont csak a csontok kiropogtatásával foglalkoznak, nem néznek utána – mivel nincs meg a megfelelő szaktudásuk -, hogy mi váltotta ki a például a csigolyablokkokat. Az ortopéd szakorvos szerint hosszú távú javulást az ő közreműködésükkel nem lehet elérni, sőt, még nagyobb kárt is okozhatnak.

„Sok esetben ízületi manipulációval porckárosodást, izomszakadást, szalagsérülést is okozhatnak, ezek pedig mind rontanak a páciens állapotán. Gyakran találkozom olyan esetekkel, amikor egy, még visszafordítható, kezdeti sérvet végül meg kell műteni, mivel idegsérülést okozott a csontkovács. Ebben az esetben az alternatív gyógymódok már nem jelentenek megoldást” – tette hozzá Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos.

Kit válasszunk?

A mindennapi életben kevesen gondoljuk úgy, hogy egy gyógytornász-fizioterapeuta, vagy manuálterapeuta felkeresése jelentheti a kiutat. Manipulációs, kiropogtatós kezelést ma a hatályos jogszabályok szerint csak olyan szakember végezhet, aki elvégezte egy orvosi egyetem manuálterapeutás továbbképzését. A gyógytornászok tudományos alapokon nyugvó szemlélettel, megfelelő szakmai háttérrel oldják fel a test bizonyos ízületi blokkjait, amelyek a fájdalmakat idézhetik elő. A szakember (manuálterapeuta) gyakorlatok segítségével készíti elő a blokkok feloldását, majd betanít olyan mozdulatokat, amelyeket az otthonunkban is bármikor elvégezhetünk, segítségükkel viszont megakadályozhatjuk a panaszok visszatérését.