Egészséges édesburgonya-pirítós édesen és sósan

2017. március 03.
Az édesburgonya nem csak pótolja, de el is feledteti veled a fehérkenyérből készült pirítóst: az egészséges alternatíva isteni alapot szolgáltat a feltéteidnek, legyen szó reggeliről van vacsoráról!

Már a magyar konyhákban is egyre gyakrabban kerül édesburgonya az asztalra, de egyelőre még óvatosan, inkább köretként kísérletezünk vele. Az mindenesetre biztos nem jutott még eszünkbe, hogy pirítós is lehet – pedig még mennyire, hogy lehet! Édes és sós változatban is nagyon finom, az édesburgonyának ugyanis mindkét ízpólus elég jól áll.

Az alaphoz:

2 kisebb édesburgonya
2 evőkanál olíva olaj
só és bors

A sós változathoz:

5 evőkanál lágy krémsajt
néhány szelet füstölt lazac
egy kis marék felvágott snidling

Az édes változathoz:

5 evőkanál görög joghurt
5 evőkanál apróra vágott szárított vörösáfonya
5 evőkanál sózott pirított mandula
egy kevés petrezselyem

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Az édesburgonyát hámozzuk meg, a végeit vágjuk le, és vágjunk belőle 1-1,5 centi vastag karikákat. A szeletek mindkét oldalát kenjük be olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsiben 17-20 perc alatt süssük készre őket. Innentől már nincs is más dolgunk, mint eldönteni, hogy édesen vagy sósan szeretnénk-e fogyasztani!