Már a magyar konyhákban is egyre gyakrabban kerül édesburgonya az asztalra, de egyelőre még óvatosan, inkább köretként kísérletezünk vele. Az mindenesetre biztos nem jutott még eszünkbe, hogy pirítós is lehet – pedig még mennyire, hogy lehet! Édes és sós változatban is nagyon finom, az édesburgonyának ugyanis mindkét ízpólus elég jól áll.
Az alaphoz:
2 kisebb édesburgonya
2 evőkanál olíva olaj
só és bors
A sós változathoz:
5 evőkanál lágy krémsajt
néhány szelet füstölt lazac
egy kis marék felvágott snidling
Az édes változathoz:
5 evőkanál görög joghurt
5 evőkanál apróra vágott szárított vörösáfonya
5 evőkanál sózott pirított mandula
egy kevés petrezselyem
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Az édesburgonyát hámozzuk meg, a végeit vágjuk le, és vágjunk belőle 1-1,5 centi vastag karikákat. A szeletek mindkét oldalát kenjük be olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsiben 17-20 perc alatt süssük készre őket. Innentől már nincs is más dolgunk, mint eldönteni, hogy édesen vagy sósan szeretnénk-e fogyasztani!