Habkönnyű francia finomság: narancsos madeleine

2017. március 09.
Szerezz örömet a barátaidnak vagy a családodnak az egyik leghíresebb francia desszerttel! Gasztrobloggerünk, Füge Kata eheti receptje alapján próbáld ki Proust kedvenc édességét, a híres francia madeleine-t!

Villants a barátaid előtt: hívd át őket egy kávéra, és süsd meg nekik a híres francia madeleine-t! Az elkészítés rendkívül egyszerű, még a pihentetési idővel együtt is hamar megvan, ráadásul akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs otthon madeleine sütőforma – a recept nagyszerűen működik mini kuglófformában vagy sima muffintepsiben elkészítve is.

Narancsos madeleine

Kb. 12 db madeleine-hez:

1 nagyobb narancs
2 tojás + 1 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 tk vaníliaesszencia
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
12 dkg vaj, megolvasztva

A narancsos bevonathoz:

85 gramm porcukor

A narancs héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. A tojásokat törjük egy nagy tálba, és kézi habverővel keverjük hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá a narancshéj felét, 1 tk narancslevet és a vaníliát. Keverjük hozzá a lisztet és a sütőport, majd épp hogy csak keverjük össze. Óvatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat, vigyázzunk, ne keverjük túl. Tegyük a tésztát 1 órára hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A kiválasztott formát vajazzuk és lisztezzük ki (ezt akkor is érdemes megtenni, ha szilikon formát használunk). Kb. félig töltsük meg a forma mélyedéseit tésztával, majd 14-16 perc alatt süssük készre. Egy rácson hagyjuk hűlni a sütiket, amíg elkészítjük a bevonatot.

Ehhez keverjük össze a maradék narancslevet a porcukorral, majd egy kanál vagy kenőecset segítségével vonjuk be a keverékkel a madeleine-eket.