Érzelmi labilitás teszt

2017. március 13.
A 21. században az ingercunamik korát éljük, ahol a túlórák szinte alapnak, a nemet mondás képessége pedig fehér hollónak számít. Ennek egyenes következménye a burnout, azaz a kiégés, olyan tünetekkel, mint az akut szorongás, alvászavarok, ingerlékenység, krónikus fáradtság vagy az elidegenedés érzése. Áprilisi lapszámunkban Dosszié rovatában hat oldalon keresztül olvashattok a burnoutról, online összeállításunkban pedig a figyelmeztető jelekkel, illetve azok kiszűrésével foglalkozunk egy érzelmi labilitás teszten keresztül.


Profimedia – Red Dot

Csehák Hajnalka pszichológus szerint a kiégés gyakorlatilag betegség, munkahelyi ártalom, amin apró praktikákkal ideig-óráig tudunk segíteni, de ha már kialakul a burnout, akkor egy terápiás komplexum szükséges. „Ha valaki már belecsúszott, a legfontosabb kulcsszó a változás. Gyógyszer nincs rá, egy kognitív terápia jelenthet segítséget. Különböző tevékenységeket írunk elő, emellett viselkedés- és szemléletbeli változásokat hozunk létre.” De lássuk, mik is a figyelmeztető jelek. Az alábbi rövid teszt kitöltéséből kiderül. Minél több az igen válasz, annál nagyobb az érzelmi labilitásunk.

Teszt:

1.    Alapvetően kételkedés és gyanakvás vezérel.       
2.    Nem hiszek a véletlenben, vagy csak nagyon ritkán.       
3.    Úgy gondolom, hogy a sors igazságtalan.       
4.    Gyakran vagyok nyugtalan.       
5.    Hajlamos vagyok a töprengésre.       
6.    Néha problémám van a koncentrálással.       
7.    Félek attól, hogy mások elutasítanak.       
8.    Nehéz nemet mondanom.       
9.    Inkább gátlásos vagyok.       
10.    Szüntelenül aggódom, hogy magányos leszek.       

A burnout cikkünk tejes verziójáért keresd az április Marie Claire-t, ahol további szakértői tanácsokkal, önsegítő tippekkel, praktikus házi feladatokkal és stresszkezelő applikációkkal kiegészítve járjuk körül a kiégés problémakörét.