Ez a pilatesmozdulat igazi jolly joker, hat a popsira, derékra és karra is

2024. április 26.
Ha csak egy gyakorlatra van időnk mindennap, ez a pilatesmozdulat legyen az, amit végzünk. Ugyanis olyan jól felépített mozdulatról van szó, ami egyszerre hatásos a popsira, derékra és a karunkra is.
Pilates gyakorlat
  • Amikor nincs sok időnk az edzésre egy-egy nap, érdemes ezt a pilatesmozdulatot elvégezni.
  • Ha olyan gyakorlatot keresünk, ami egyszerre hatásos a popsira, karra és derékra, semmiképp ne hagyjuk ki a mozgásrutinunkból a pilatesmozdulatot.
  • Elég naponta néhány percig végeznünk ezt a pilatesgyakorlatot, hogy látványos eredményt érjünk el.

Az csak álom, hogy a mozgalmas hétköznapokban mindennap találunk egy-másfél órát a tornára. A legzsúfoltabb időszakokban érdemes bevetnünk ezt a több kritikus testtájat is egyszerre erősítő pilatesgyakorlatot. Nem csak rengeteg időt spórolhatunk, de tényleg nagyon hatásos a kar, popsi és derék formálására.

Miért jó a pilates?

Nagyon sokan szeretik a pilates mozgásformát, ami nem meglepő, hiszen számos előnyös hatása van. 

1. Erő és állóképesség fejlesztése

A pilates erősíti az izmokat, különösen a hát- és a hasizmokat, ezáltal javítja az állóképességet és az egyensúlyt.

2. Rugalmas izmok

A pilates rendszeres gyakorlása javítja az izmok rugalmasságát és hajlékonyságát, ami segít megelőzni a sérüléseket és csökkenti az izomfeszültséget.

3. Testtartás javítása

A pilates olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítenek a helyes testtartás kialakításában és fenntartásában, ami hosszú távon csökkentheti a hátfájást és más testtartási problémákat.

A pilates gyakorlatoknak számos pozitív hatása van

A pilatesgyakorlatoknak számos pozitív hatása van

4. Légzéstechnika

A pilatesnek van egy saját légzéstechnikája, amely segíti az izmok ellazulását és a stressz csökkentését, valamint javítja az oxigénellátást.

5. Meditatív hatás

A gyakorlatok lassú és kontrollált mozgásokra épülnek, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és növelni a mentális fókuszt.

6. Core erősítése

A pilatesgyakorlatok középpontjában az úgynevezett core izmok állnak. Ezek a hát és a has körüli izmok, amelyek fontosak az egyensúly és az erő fenntartásához.

7. Sérülések rehabilitációja

A pilatesgyakorlatok gyakran alkalmazhatók sérülések rehabilitációjában, mivel segítenek erősíteni az érintett területeket, miközben minimalizálják a terhelést.

8. Testi és szellemi kihívás

A pilates változatos gyakorlatai jelenthetnek kihívást  minden szinten, ami segít az izmok fejlesztésében és az agy frissen tartásában.

Összességében a pilates olyan teljes testmozgás, amely számos fizikai és mentális előnnyel járhat, és segíthet abban, hogy erősebbek, rugalmasabbak és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Hogyan végezzük a több testtájat erősítő pilatesgyakorlatot?

Ahogy a legtöbb pilatesgyakorlat, így ez a kart, popsit és derekat egyszerre formáló mozdulat a core izmokat erősíti. Mutatjuk, hogyan végezzük helyesen:

  1. Üljünk le nyújtott ülésben a talajon. A törzs legyen egyenes, derékszögben a lábakkal. A karokat rakjuk le magunk mögé, az ujjak nézzenek hátrafelé.
  2. Belégzésre emeljük el a medencénket a talajtól, a kar és a lábak legyenek nyújtva.
  3. Kilégzésre fordítsuk el a csípőt az egyik irányba. A has és a törzs izmai legyenek aktívak, ne lengessük a csípőt. A karokat nyomjuk a talajba.
  4. Belégzésre hozzuk vissza a törzsünket középre, majd kilégzésre fordítsuk a csípőt ezúttal a másik oldalra.

Végezzünk naponta 5-ször 1 percet ebből a pilatesgyakorlatból, és már egy hét alatt látható lesz a változás a karunkon, popsin és derekunkon.

Fotó: Getty Images, Unsplash