7 kevésbé nyilvánvaló jel, hogy a kutyánknak fáj valamije

2024. április 26.
A kutyák ebben is olyanok, mint a kisgyerekek: nem tudják elmondani, ha fáj valamijük, és azt sem, hol fáj. Vannak viszont bizonyos jelek, amikből következtethetünk rá, hogy nincs minden rendben.
Kutya fájdalom jel
  • A kutyák bizonyos viselkedési formákkal kommunikálják felénk, hogy fáj valamijük.
  • Ha van kutyánk, valószínűleg tudjuk, milyen nehéz rájönni, mikor és hol fáj a kedvencünknek.
  • Dr. Rebecca Greenstein állatorvos mondta el, milyen jelek utalhatnak arra a kutyánk viselkedésében, hogy fájdalmaik vannak.

A kutyáknál a fájdalmat – és annak kiváltóját – néha nagyon nehéz felismerni. Egy törött fog arra késztetheti kedvencünket például, hogy vicsorogjanak, amikor eléjük rakjuk az ételt. Vagy éppen a hasfájás miatt a padlót nyalogatják. Nehéz megértenünk, mit is akar mondani nekünk a kutyánk. Az egyetlen dolog, ami nyilvánvaló, hogy furcsán viselkedik.

Általánosságban kijelenthető, hogy ha egy kutya beteg vagy sérült, akkor nem akar semmit csinálni. „Ugyanakkor bizonyos furcsa viselkedési formákat a gazdik nem feltétlenül hoznak összefüggésbe azzal, hogy a kutyájuknak esetleg fáj valamije” – mondta Dr. Rebecca Greenstein állatorvos, aki azt is elmondta, melyek azok a különös viselkedési módok, amiknél gyanakodhatunk arra, hogy fáj valamije a kutyánknak.

Ezek a jelei, hogy a kutyának fáj valamije

1. Képtelen abbahagyni a nyalogatást

Ha a kutyánk egy bizonyos testtáját nyalja folyamatosan, általában arra utal, hogy az adott terület fáj. Ez lehet a bőr felszíne vagy a bőr alatti testrész is. De ez a kényszeres viselkedés a szorongás, viszketés, sőt, akár emésztési probléma vagy fájdalom tünete is lehet.

Azért nyalnak folyamatosan a kutyák, amikor fáj valamijük, mert ez átmenetileg enyhíti a fájdalomreceptorok által leadott jelet. Ez olyasmi, mint amikor az embernek muszáj megvakarni egy sebet vagy csípést.

2. Nagy mennyiségű nyálfolyás

A kutyák nyáladzanak, különösen bizonyos fajták. Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyálfolyás fokozódik és szokatlanul nagy mennyiségű nyál folyik a kutyánk szájából, nagy valószínűséggel fájdalmat éreznek. A fájdalomérzet által kiváltott szorongás eredményezi a fokozott nyáladzást. Ha ehhez légzési problémák, arcdagadás vagy rágási nehézség társul, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A kutyáknál a hányingert is kísérheti fokozott nyálfolyás, de légúti fertőzés, a torkába akadt tárgy, sérülés, vese- vagy májprobléma is állhat a hátterében. Gyanakodhatunk arra is, hogy a kutyánk esetleg evett valami olyat, ami mérgező számára, például csokoládét vagy szőlőt.

3. Megváltozik a kutya étvágya

Ahogy az embernél, a kutyánál is gyakran jelzi a fájdalmat, rosszullétet az étvágytalanság. Az is intő jel, ha eszik ugyan, de kevesebbet, mint általában.

4. Hirtelen furcsán áll vagy ül a kutyánk

Ha fura pózban ül a kutyánk, lehet annak a jele, hogy fáj valamije

Ha fura pózban ül a kutyánk, lehet annak a jele, hogy fáj valamije

A kutya testtartása is utal arra, hogy minden rendben van-e vele. Általában sérülés okozta fájdalom miatt változik meg a kutya fejtartása, állása vagy ülésmódja. De a fájdalomra utalhat, ha folyamatosan változtatja a testtartását a kedvencünk.

5. Nem tudja abbahagyni a remegést, reszketést

Az idősebb, krónikus betegségben szenvedő kutyáknál jelentkezik gyakran. De idegrendszeri problémákra is utalhat, ha a kutyánk reszket, remeg, amikor egyébként nem lenne oka rá. Ha sokáig tartó állás, gyaloglás, vagy éppen felállás után jön rá a reszketés a kutyánkra, azt mutatja, hogy a testhelyzetváltás fájdalmat okozott neki.

6. Lustának, levertnek látszik

Ha hirtelen már nem érdekli a kedvenc játéka, nem akar sétálni, pedig imád szaladgálni a kutyánk, gondolnunk kell rá, hogy valami fáj esetleg neki. Mérgezés, folyadékhiány vagy fertőzés is kiválthat ilyen tüneteket.

7. Hirtelen zsémbes, ingerlékeny lesz

Az egyébként kedves, játékos, pajkos kedvencünk egyszer csak ingerlékeny és zsémbes kutyává válik? Nagy valószínűséggel fáj valamije. Fertőzések és végtagsérülés áll a hátterében a fájdalomnak ilyenkor leggyakrabban. Különösen akkor kell gondolnunk rá, ha olyankor vicsorog és meg akar csípni, ha a fájdalmas testtáj felé nyúlunk.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash