Tavaszi vérnarancs saláta grissinivel

2017. március 16.
Már kaphatóak a különleges salátamixek a zöldségeseknél! Csapj le rájuk, és próbáld ki bloggerünk, Füge Kata vérnarancsos salátáját a tavaszi energetizálás jegyében.

A vérnarancs az egyik legjobb alapanyag ilyenkor: remekül működik desszertekben, de bátran használhatjuk saláták különleges hozzávalójaként is. Érdemes elsajátítani a citrusfélék filézésének technikáját – csak egy éles kés kell hozzá, és élvezhetjük a tökéletes, héj nélküli narancsszeleteket.

Saláták mellé kísérőként, de bulikra borkorcsolyának is tökéletes az alábbi grissini, ami tulajdonképpen egy megfelezett focaccia-tészta, fokhagymás-rozmaringos feltét nélkül. Nagyon hamar elkészül és isteni finom, érdemes tenni vele egy próbát.

Vérnarancs saláta grissinivel

(2 főre)

2 vérnarancs

¼ fej lilahagyma

1 marék pirított dió

4 marék vegyes saláta (pl. Rukkola, bébispenót, radicchio, vagy bármilyen salátamix)

½ ek olívaolaj

só, bors

 

A vérnarancsokat kifilézzük, azaz egy éles késsel levágjuk a tetejét és az alját, majd szorosan a fehér héj mentén haladva a késsel levágjuk a héjat. Ezután a lecsupaszított narancsot a gerezdek mentén bevágjuk, így héj nélküli szeleteket kapunk (a technika videón például itt látható.

A diót egy száraz serpenyőben kb. 2 perc alatt illatosra pirítjuk, a lilahagymát vékonyan felszeleteljük.

Egy tálra szórjuk a salátaleveleket, erre jön a lilahagyma, a dió és a narancsgerezdek. Megöntözzük a salátát valamilyen finom olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a grissinvel tálaljuk.

 

Egyszerű grissini

(kb. 30 darabhoz)

250 gramm liszt
½ csomag szárított élesztő
1 nagy csipet só
1 púpos teáskanál kristálycukor
2 evőkanál olaj
2 dl meleg víz
(A sütéshez 1 evőkanál olaj és 1 tk só)

 

A grissini összes hozzávalóját egy tálba tesszük, kb. 5 perc alatt összegyúrjuk. Letakarva egy órán át kelesztjük.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, majd pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat egyenként kissé megsodorjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Kenőecset segítségével beolajozzuk a grissinek, megsózzuk, majd 5-7 perc alatt megsütjük – érdemes figyelni, nagyon hamar elkészülnek.