Életmentő tippek otthonról dolgozóknak

2017. április 14.
Az irodában robotolók azt hiszik, otthonról dolgozni valóságos áldás, pedig elég könnyű belecsúszni az egyetlen szó nélkül, pizsamában eltöltött napokba. Így kerülheted el, hogy begolyózz az home office-tól!

Ébresztő és nyújtás

Az otthonról dolgozás legördögibb csábítása, hogy legalább 10-ig aludjunk. Ha magunknak osztjuk be az időnket, ezt voltaképpen meg is tehetnénk, de hosszútávon egyáltalán nem jó ötlet hagyni így elfolyni a napokat. Állítsunk be ébresztőórát úgy, mintha rendesen munkába mennénk, és ha már otthon vagyunk, nyújtsuk meg a tagjainkat alaposan. A legjobban akkor járunk, ha egy otthoni munkanap során óránként beiktatunk egy 5 perces nyújtós szünetet.

Ne dolgozz az ágyból

De még a kanapéról sem. Sőt, a konyhapult mellől sem. Kézenfekvőnek, sőt, csalogatónak tűnhet elnyúlva, kényelmes(nek tűnő) pozíciókban dolgozni, de a legjobb akkor is az ülés, méghozzá íróasztal mellett. Ha más pozícióban dolgozunk, az hosszútávon nagyon rossz hatással lehet tartásunkra, ezért próbáljunk úgy elhelyezkedni egy asztal mellett, hogy a talpaink a földön legyenek, hátunk egyenes maradjon, a könyökök pedig megfelelő szögben pihenjenek gépelés közben. A monitort szemmagasságba helyezzük, hogy ne kelljen lefelé vagy felfelé néznünk a figyeléséhez.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Menj el otthonról

Fontos, hogy minden nap kimozdulj, még akkor is, ha egyébként nem lenne dolgod a lakáson kívül. Menj laza sétára, így élvezheted friss levegőt és nem érzed majd magad annyira elszigetelve.

Legyen meg a dolgozósarkod

Nagyon fontos, hogy kialakítsuk a lakásnak azt a részét, ahol a munkánkat végezzük. A legideálisabb, ha ez egy külön szoba, ami lehetőleg csendes, rendezett, letisztult környezetet biztosít, de már az is nagy segítség, ha sikerül elkülönítenünk egy sarkot otthonunkban.

Ne csinálj ezer dolgot egyszerre

Tévézni munka közben, mosogatni e-mail olvasáshoz, elintézni egy munkatelefont, miközben a zöldségeket pároljuk. Otton még könnyebb elveszni a rengeteg feladatban, és bár azt gondolhatjuk, a multitasking lehet a legpraktikusabb megoldás, ez valójában csak csökkenti a produktivitást, és még jól ki is idegel minket.