Olasz étel, olasz élet

2017. június 04.
Május végén kezdődött el a két héten át tartó Olasz Fesztivál. A rendezvény célja, hogy mindenki közelebbről megismerje, hogy mit is értünk "Made in Italy" alatt.

Május 25-én kezdődött el a két héten át tartó Olasz Fesztivál, melynek nyitó eseményét a Budapesti Olasz Kultúrintézet Verdi termében tartották. A rendezvény célja, hogy a nagyközönség megismerje mindazt, amit „Made in Italy” néven emlegetünk, vagyis olasz kozmetikumok, élelmiszerek, divatcikkek, bútorok, éttermek, kulturális események egész sora mutatkozik be városszerte több helyszínen.

Nem csak a kiváló olasz termékek megismertetéséről szól az esemény, hiszen jó bornak nem kell cégér, hiszen mindannyian ismerjük a boraikat, tésztájukat, a bivaly erős espressojukat, a valódi leheletvékony pizzát, ahogy csak ők tudják elkészíteni és persze az összehasonlíthatatlan stílusukat, amely filmre, divatra, építészetre éppúgy hatott, mint a gasztronómiára. Ennél mégis többről van szó a rendezvény életre hívói szerint: ők az olasz életérzést szeretnék átadni.

Ízek és érzések

Nálam sikerrel jártak, a neoreneszánsz épület nagytermébe lépve ugyanis egy hamisítatlan olasz piacon találtam magam, – az első Italian Wine & Food Day is ezen a napon mutatkozott be – a hangulat, az olaszos nyüzsgés, a lelkes kiállítók és persze az ízek azonnal elvarázsoltak. Egy szicíliai borász standjánál máris leragadtam fél órára, akinek nem csak különleges borait, de családi életét és az olasz vidékekről szóló összehasonlító elemzését és véleményét is megismerhettem. Igazán motiváló volt látni, hogy valaki ennyire szereti a munkáját, a nagy gonddal előállított portékáját, hogy mindez  az élete része és már rég nem csak a megélhetésről szól.

Beszélő étkek

A standokon végig lehetett kóstolni az olasz konyha minden gyöngyszemét: mozzarellát, Serrano sonkát és pizzát, de szakértő előadásokat is hallhattam az olasz fagyiról, tésztáról, borászatról és vendéglátásról. Gianni Annoni szerint az olaszok az ételeikkel kommunikálnak és hogy ez mennyire így van, arról magam is meggyőződhettem.

Mindezen fellelkesülve kifelé menet még esélyt adtam a gluténmentes pizzának is és nem akartam elhinni, hogy ez is mennyei – bizony, az étel lehet bármilyen egyszerű, ha az összetevők kiválóak és a szakács a szívét is belefőzi. Aznap kicsit elhittem, hogy ez a recept talán az élet minden területére igaz lehet.

A június 15-ig tartó fesztivált az ICE–Agenzia Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezi, az Olasz Nagykövetség védnökségével, az Olasz Kultúrintézettel, valamint a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával együttműködésben.

Részletes program: www.italianfestival.eu