Szuperkönnyű barackos tejbegríztorta

2017. június 29.
Inspirál a nyári gyümölcsdömping, de nem vagy profi cukrász? Süss látványos és isteni barackos tejbegríztortát bloggerünk, Füge Kata receptje alapján.

Hosszú, nagyszülőknél töltött gyermekkori nyarak emlékét idézi a tejbgríz, rengeteg kristálycukorral és kakaóval. Manapság már biztosan nem szórnánk ilyesmit gyerekek ételeire, és unatkozni sem szoktunk úgy, mint azokon a végtelen kiskori nyarakon, de a tejbegrízt kár lenne teljesen elfeledni. Többek között török ihletésű desszertekben kaphat új értelmet, rengeteg nyári gyümölccsel elkészítve. Az alábbi recept villámgyors és elronthatatlan, a réteslap elhelyezésével pedig kedvünk szerint alakíthatjuk a torta végleges formáját.

Barackos tejbegríztorta
4 főre

2 ív réteslap
Fél liter tej
10 dkg cukor
Negyed vaníliarúd kikapart magjai
8 dkg búzadara
2 ek vaj, megolvasztva
2 nagyobb barack

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Egy kisebb lábasba töltjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, majd felforraljuk. Közben a barackokat 1 cm-es darabokra kockázzuk, kivajazunk egy pici, 18 cm-es kapcsos tortaformát*, megolvasztjuk a vajat, a réteslapokat pedig négy egyenlő részre vágjuk.

Amikor a tej forrni kezd, beleszórjuk a búzadarát, majd néhány percig folyamatosan keverve főzzük. Lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

Az első négyzetes réteslapot beletesszük a tortaformába, majd konyhai ecset segítségével megjenjük az olvasztott vajjal. Ráhelyezzük a következő lapot, ezt is megvajazzuk, majd így folytatjuk, amíg el nem fogy a réteslap. Az utolsó tetejét már nem vajazzuk, hanem erre öntjük a vaníliás tejbegrízt. A tetején eloszlatjuk a barackot, majd ráhajtjuk a réteslapok végeit. 40 perc alatt megsütjük, 20 perc után alufóliát helyezünk rá, hogy a barackok ne égjenek meg.

*=Nagyobb átmérőjű tortaformában is készülhet a süti, pl. Választhatjuk a klasszikus, 32 cm-es formát is. Ekkor duplázzuk a mennyiségeket, a réteslapot pedig ne negyedeljük, hanem használjuk 4 ívet, és azokat helyezzük egymásra.