Egy friss kutatás szerint a szex tarthat fiatalon

2017. július 19.
Újabb elemet írhatunk a szex pozitív élettani hatásainak listájára: állítólag már heti egy alkalom is elég, hogy hosszabban megőrizhessük fiatalságunkat.

A szexet nem nagyon kell promózni, a legtöbben amúgy is a világ legjobb élményei közé sorolják. De azért tény, hogy bőven vannak pozitív élettani hatásai is, amik csak még „hasznosabbá” teszik az egészséges együttlétet, most ráadásul kiderült, hogy a szex lehet a hosszú élet titka is.


Fotó: Profimedia – Red Dot

Psychoneuroendocrinology egyik friss tanulmánya szerint már heti egy szex is elegendő hozzá, hogy tovább megőrizzük fiatalságunkat. A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban összesen 129 nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a rendszeres szexuális életet élő alanyok hosszabb telomerrel rendelkeznek – ez a DNS szálak végén található kis szakasz akadályozza meg, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, továbbá védi a DNS-t a sejtosztódás közben fellépő rövidülés káros hatásairól. Ez egyébként állítólag nincs összefüggésben azzal, hogy alapvetően mennyire elégedettek párkapcsolatukkal.

Azt persze nem szabad elhallgatni, hogy ez egy nagyon kicsi (kevés alannyal dolgozó) kutatás, de annyit talán tapasztalatból is elhihetünk, hogy a szex fiatalosan és fitten tarthat minket.