5 pszichológiai trükk, amivel azonnal szimpatikusabbnak tűnsz majd az embereknek

2017. október 03. |

Ha egy picit ismerjük az emberi lélek működését, tudatosan törekedhetünk rá, hogy megkedveltessük magunkat az emberekkel. Mutatjuk, hogyan.

1. Másolás

Ha megfigyeljük a másik viselkedését, és megpróbáljuk (persze nem nevetségesen, csak apró gesztusokban) másolni, könnyen elnyerhetjük az illető szimpátiáját. Ezt egyébként automatikusan is csináljuk: 1999-ben New Yorki kutatók megállapították a kaméleon-effektus létezését, azaz, hogy az emberek önkéntelenül másolják a másikat.

2. Bókolj!

Nem csak azért érdemes bókolni, mert az szimplán jólesik az embereknek, hanem azért is, mert a másik hajlamos lehet hozzánk asszociálni az emlegetett jó tulajdonságokat. Kutatások szerint ez még akkor is megtörténhet, ha az illető tudja, hogy az adott tulajdonságok valójában nem jellemzik a másikat. 


Fotó: Profimédia – Red Dot

3. Meleg és kompetens

A Princeton Egyetem kutatói arra jutottak, hogy gyakran két szempont alapján ítéljük meg a másikat: melegség és kompetencia. Ha szívélyesnek, barátságosnak tűnünk, az emberek könnyebben elnyerik a bizalmunkat, ha pedig kompetensnek tűnünk, (például magasabb gazdasági státuszunkkal vagy végzettségünkkel) tisztelni fognak minket.

4. Mutasd meg a gyengeséged!

Az úgynevezett “pratfall-effect” szerint az emberek szimpatikusabbnak találják a másikat, miután látták, hogy ő sem tökéletes, és néha ő is követ el hibákat.

5. Titkos fegyver: a mosoly

A Wyomingi Egyetem kutatásában az alanyoknak fotók alapján kellett eldönteniük, hogy ki a legszimpatikusabb nekik. Voltak mosolygós és mosolytalan képek, illetve nyitott és zárt testtartással szereplő fotóalanyok. Kiderült, hogy a testtartás nem is igazán számít, az emberek mindig azt ítélik rokonszenvesebbnek, aki mosolyog.

Independent

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód