5 pszichológiai trükk, amivel azonnal szimpatikusabbnak tűnsz majd az embereknek

2017. október 03.
Ha egy picit ismerjük az emberi lélek működését, tudatosan törekedhetünk rá, hogy megkedveltessük magunkat az emberekkel. Mutatjuk, hogyan.

1. Másolás

Ha megfigyeljük a másik viselkedését, és megpróbáljuk (persze nem nevetségesen, csak apró gesztusokban) másolni, könnyen elnyerhetjük az illető szimpátiáját. Ezt egyébként automatikusan is csináljuk: 1999-ben New Yorki kutatók megállapították a kaméleon-effektus létezését, azaz, hogy az emberek önkéntelenül másolják a másikat.

2. Bókolj!

Nem csak azért érdemes bókolni, mert az szimplán jólesik az embereknek, hanem azért is, mert a másik hajlamos lehet hozzánk asszociálni az emlegetett jó tulajdonságokat. Kutatások szerint ez még akkor is megtörténhet, ha az illető tudja, hogy az adott tulajdonságok valójában nem jellemzik a másikat. 


Fotó: Profimédia – Red Dot

3. Meleg és kompetens

A Princeton Egyetem kutatói arra jutottak, hogy gyakran két szempont alapján ítéljük meg a másikat: melegség és kompetencia. Ha szívélyesnek, barátságosnak tűnünk, az emberek könnyebben elnyerik a bizalmunkat, ha pedig kompetensnek tűnünk, (például magasabb gazdasági státuszunkkal vagy végzettségünkkel) tisztelni fognak minket.

4. Mutasd meg a gyengeséged!

Az úgynevezett „pratfall-effect” szerint az emberek szimpatikusabbnak találják a másikat, miután látták, hogy ő sem tökéletes, és néha ő is követ el hibákat.

5. Titkos fegyver: a mosoly

A Wyomingi Egyetem kutatásában az alanyoknak fotók alapján kellett eldönteniük, hogy ki a legszimpatikusabb nekik. Voltak mosolygós és mosolytalan képek, illetve nyitott és zárt testtartással szereplő fotóalanyok. Kiderült, hogy a testtartás nem is igazán számít, az emberek mindig azt ítélik rokonszenvesebbnek, aki mosolyog.

Independent