ÖKO: Bemutatkozik a Redheads Design

2017. október 10.
Talán nem is gondolnánk, de mire egy-egy ruhadarab eljut a boltok polcaira, hihetetlenül nagy utat jár be, és ezzel együtt az ökológiai lábnyoma is jelentősen megnövekszik. De ennek nem feltétlenül kell így lennie. A Perger Zsófia és Ispán Szilvia alkotta Redheads egy olyan ökotudatos márka, ahol a tudatosság mellett az értékálló stílus is garantált.

Amikor a kereskedelem és managementtel foglalkozó Szilvi és a grafikus végzettségű, de festészettel és szabadkézi rajzzal is aktívan foglalkozó Zsófi összeállt, feltették maguknak a kérdést, hogy mit is tudnánk ők adni a világnak. Mert az világos volt számukra, hogy mit vesznek el. Zsófi például tanulmányai során pontosan látta, hogy mennyi hulladék jön létre az alkotás során, de azt is tudta, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Kifejezetten ilyen, low waste szemléletben fogant kettejük szerelemgyermeke, az elsősorban egyedi nyomatos pólókat és üdvözlőkártyákat, csomagolópapírokat forgalmazó márka. De hogyan is lehetséges ez a szemlélet egy olyan iparágban, ahol még korántsem elsődleges cél a fenntarthatóság?

A tudatosság már az alkotási folyamatnál elkezdődik. Zsófi textilre és papírra kerülő metszeteinek és grafikáinak látványvilága a minimalista esztétika felé közelít. A letisztult, skandináv országokból már jól ismert design nem csak szép, de a low waste szemléletet is hűen tükrözi, hiszen az egyenes vonalakkal határolt, extra kivágásoktól mentes papírlapra való alkotás sokkal helytakarékosabb. Ráadásul elsősorban monokróm alkotásokról van szó, így a nyomáshoz sincs szükség a feketén kívül extra színekre.

Az üdvözlőkártyákat és csomagolópapírokat mind újrahasznosított papírra nyomtatják, illetve az ezekre és a pólókra kerülő vízbázisú festék is adalékmentes, és teljes mértékben lebomló anyag. Ez nem csak a környezetnek, hanem a komfortérzet szempontjából is egy szuper döntés. A 100%-os pamut póló, a rájuk kerülő vegyszermentes design-nyomattal összehasonlíthatatlan a fast fashion által leggyakrabban kínált műszálas anyagokkal.

A lányoknak még arra is figyelnek, hogy a beszerzőik megbízható forrásokból biztosítsák számukra az alapanyagokat. Szerencsére már Magyarországon is van olyan nyomda, ami az ökotudatosság szempontjából kedvező, de mivel ez még nagyon ritka, a tudatosságért cserébe a gyártási folyamat hihetetlenül hosszúra nyúlik.

Az alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező márka megfizethető áron kínálja a kortárs művészeti alkotásokkal díszített felsőket, ami az egyedi designtermékek esetén igazán ritka. A lányok viszont kifejezetten egy mindenki számára elérhető árfekvésben gondolkoznak, így szélesebb rétegekhez eljuttatva mind a környezettudatosság eszméjét, mind a kortárs képzőművészet szépségeit.