Japán hímző workshopon jártunk

2017. október 30.

A sashiko egy több száz éves hímzőhagyomány, ami mögött az az elképzelés húzódik meg, hogy a legkisebb anyagdarab is új életre kelhet. Eredetileg a textíliák magas ára miatt terjedt el Japánban, elsődleges célja a sérült ruhák megfoltozása volt, vagy az elszakadt darabkák újrafelhasználása, – új ruhát vagy használati tárgyat készítettek belőlük. Ehhez a leggyorsabb és legegyszerűbb öltésformát, a fércöltést használták, később az egyszerű foltozó öltésekből alakultak ki az egyre bonyolultabb, ma is használt motívumok.

A trandicionális sashiko színei az indigókék alap, amin általában geometrikus formákat rajzol ki a fehér cérna, de léteznek más motívumok is, az egyik legismertebb például a kender levél, amit előszeretettel tűztek a gyerekek ruháira, hogy olyan ellenállóvá tegyék a betegségek ellen, mint amilyen erős a növény maga.

A sashiko egyszerre olcsó, környezetbarát és helytakarékos hobbi, mellőzött ruhadarabok kerülhetnek újrahasznosításra, ahelyett, hogy a szemetesben landolnának, és a kis anyagdarabok bármelyik női táskában kényelmesen elférnek, ezért dolgozhatunk rajta akár a buszmegállóban, a villamoson, a kávészünetben vagy sorbanállás közben is.

Nóri törékeny, mosolygós lány, a nyakában egy vörösbegy lóg, és végtelen lelkesedéssel beszél a sashikorol. „Ha jól akarod kiejteni a sashikot, úgy kell mondanod, mintha dühös lennél” – mondja, miközben a saját hímzésén dolgozik. Meg is próbálja, de csak egészen szelíden, látni, hogy távol áll tőle mindenféle idegeskedés. Négy éve kezdett el sashikózni, egy japán kisfiú mellett bébiszitterkedett, így került közel a szívéhez a keleti kultúra. Sokat mesél a hímzéssel való kapcsolatáról, ami megtanította lelassulni, koncentrálni és értéket találni a legkisebb anyagdarabban is. Hímez párnát, vászonszatyrot, hátizsákot, poháralátétet, sőt szütyő tartó szütyőt is, egyszeróval szinte bármit. A hobbijának Facebook oldalt is indított MATSU sashiko néven, ahol munkáit osztja meg.

A japán hímző alkotóműhelyt a barátságos CikkCakk Studióban szervezte meg, ahol teázgatás és beszélgetés mellett elsajátítottuk a sashiko alapjait, és meghímezhettük a saját vászon szütyőnket, amiket a Botanika márka mögött álló Hajgató Sára festett meg indigóval, ami szintén tradicionális japán eljárás. A workshop valóban meditatív élmény volt, a hímzés olyanfajta koncentrációt igényel, ami háttérbe szorítja a fejünkben pörgő mindennapi teendők hosszú listáját, és segít, hogy csak a pillanatnak szenteljük a figyelmünket. Lelassít és ellazít. A legtöbben a délután végével megfogadtuk, hogy nem is lépünk le a japán hímzés útjáról, hiszen remek alkalom péntekenként összeülni a barátokkal egy finom tea mellett, kezünkben a sashikónkkal.

A workshop díja: 5000 Ft/fő

Kapcsolat: Facebook/matsusashiko

Következő időpont: 2017. november 4. 11 óra

Fotók: Vető Nóra