Zalabai Csilla ökoblogger szuper dekortippje következik az őszi hangulat megteremtéséhez.
Alapanyagként használjunk kinőtt, tönkrement pulcsikat, azoknak is az ujját. Természetesen választhatunk hagyományos tök színűt, vagy egészen elrugaszkodhatunk a valóságtól. Szükségünk lesz még tömőanyagra – lehet hagyományos háztartási vatta vagy a profi poliészter golyónak nevezett pihe-puha töltőanyag. A szárnak illatos fahéj rudat használtam (tökéletes egy kisebb faág is), és kell még egy kis pamutfonal. Varrni nem kell, de a férceléshez szükség van tűre és cérnára.
A pulcsi ujjából vágjunk le kb. 13-15 cm magas darabokat. Ekkor a végén kb. 10 cm széles, és 6 cm magas (+ a szár) tököket kapunk. Kísérletezzünk szabadon a méretekkel, nagyon jól néznek az ennél laposabb és magasabb tökök is!
Fordítsuk ki, és az egyik oldalát férceljük körbe.
Húzzuk össze, néhányszor tekerjük körbe a cérnával, és csomózzuk meg.
Fordítsuk ki.
Töltsük meg a tömőanyaggal. Nem kell túl keményre tömni, de figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson belőle. Keverhetünk a tömőanyagba illatos fűszereket is, szegfűszeget, szegfűborsot vagy levendulát.
Férceljük körbe a felső szélét, húzzuk össze a cérnát úgy, hogy a szélek befelé kerüljenek.
Fűzzünk be kb. 1 m hosszú fonalat egy nagy lyukú tűbe, és húzzuk keresztül a fonalat a tök közép- pontján. Egy hurkot csinálunk: a madzag csomózott vége alatt, a szálak között bújtassuk át a tűt.
Tetszés szerint osszuk 5-6 szeletre a tököt, vagyis készítsünk újabb hurkokat a középponton keresztül. Csomózzuk meg a fonalat, és az ujjunkkal kicsit tágítsuk ki a felső lyukat.
Szúrjuk bele a fahéj rudat, és készen is vagyunk!