ÖKO: ökozsák blockprinting workshopon jártunk

2017. október 24.

A zero waste, vagyis a hulladékmentes mozgalom egyre nagyobb teret hódít magának, jelen van a mindennapokban és a divatban is. Egy kis leleményességgel pedig ötvözhetjük a kettőt. A legtöbb zero waste hívő első lépése a környezettudatosabb életért a nylon zacskók és bevásárlótáskák mellőzése. Hiszen képzeljük csak el, hogy akár egyetlen vásárlás során mennyi nehezen lebomló hulladékot halmozunk fel: egy műanyag zacskó a kenyérnek, egy a gyerekek péksüteményének, egy a paradicsomnak, paprikának és egy a gyümölcsöknek, aztán egy műanyag szatyor a kasszánál – és ez mind csak egyetlen nap termése! A vászonzsák nem csak praktikus de divatos alternatíva is lehet.

A The Sorting Bagsnél beszerezheted a bevásárlótáskádat, a Cekker kollekció darabjaival pedig kiválthatod a műanyag zacskókat. Nemes Iringó, a zsákok tervezője, céljául tűzte ki saját és mások háztartásának megreformálását, hogy élhetőbb környezetet teremtsünk. Egy hasonló vásárlás alkalmával jött rá, hogy mennyire megterheljük a környezetünket a nylon szatyrok használatával.  Az évek alatt megszerzett tudását nem csak a The Sorting Bags zsákok megtervezésére használja fel, ötleteit szívesen osztja meg másokkal is.

A Design Hét keretein belül ellátogattunk az ökozsák blockprinting workshopjára. A Grapben, a Fenntartható design című kiállítás díszletei között családias, gyermekkori kézműves délutánokat idéző hangulat és Iringó széles mosolya fogadott minket. Beszélgettünk a háztartási hulladék csökkentéséről, majd megfestettük a saját ökozsákunkat a workshopon megismert blockprint technikák segítségével. Vécépapírgurigát, préselt növényeket, befőttesüveg fedőt és rengeteg olyan dolgot hasznosítottunk így újra, ami szinte bármelyik háztartásban megtalálható. A foglalkozás végén egy szép délután emlékével, Iringó tanácsaival és egy egyedi handmade zsákkal távoztunk.

A 3500 Ft-os részvételi díj egy ökozsák vagy egy gymbag megfestését és a szükséges eszközök használatát tartalmazza. Ha barátnővel, testvérrel, unokahúggal vagy anyukával érkezünk, kedvezményes, páros jegyet válthatunk 6500 Ft-ért. A workshop 5 éves kortól ajánlott, azokat az apróságokat, akik szeretnek festékkel dolgozni és nyomdázni, mindenképpen érdemes elvinni, játékosan tanulhatnak a környezetünk védelméről. A karácsonyi készülődéshez is kaphatunk tippeket, akár az adventi naptár, akár az ajándékcsomagolás hulladékmentes módjáról.

Kapcsolat: Facebook/thesortingbags, Meska

A következő tanfolyam időpontja: 2017. november 10. 17:00-20:00 Szatyorbolt (angol nyelvű), november 25. 10:00-13:00 Szatyorbolt (A workshopokon 3 darab vászonzsák készíthető el.)