ÖKO: ökozsák blockprinting workshopon jártunk

2017. október 24. |

A zero waste, vagyis a hulladékmentes mozgalom egyre nagyobb teret hódít magának, jelen van a mindennapokban és a divatban is. Egy kis leleményességgel pedig ötvözhetjük a kettőt. A legtöbb zero waste hívő első lépése a környezettudatosabb életért a nylon zacskók és bevásárlótáskák mellőzése. Hiszen képzeljük csak el, hogy akár egyetlen vásárlás során mennyi nehezen lebomló hulladékot halmozunk fel: egy műanyag zacskó a kenyérnek, egy a gyerekek péksüteményének, egy a paradicsomnak, paprikának és egy a gyümölcsöknek, aztán egy műanyag szatyor a kasszánál – és ez mind csak egyetlen nap termése! A vászonzsák nem csak praktikus de divatos alternatíva is lehet.

A The Sorting Bagsnél beszerezheted a bevásárlótáskádat, a Cekker kollekció darabjaival pedig kiválthatod a műanyag zacskókat. Nemes Iringó, a zsákok tervezője, céljául tűzte ki saját és mások háztartásának megreformálását, hogy élhetőbb környezetet teremtsünk. Egy hasonló vásárlás alkalmával jött rá, hogy mennyire megterheljük a környezetünket a nylon szatyrok használatával.  Az évek alatt megszerzett tudását nem csak a The Sorting Bags zsákok megtervezésére használja fel, ötleteit szívesen osztja meg másokkal is.

A Design Hét keretein belül ellátogattunk az ökozsák blockprinting workshopjára. A Grapben, a Fenntartható design című kiállítás díszletei között családias, gyermekkori kézműves délutánokat idéző hangulat és Iringó széles mosolya fogadott minket. Beszélgettünk a háztartási hulladék csökkentéséről, majd megfestettük a saját ökozsákunkat a workshopon megismert blockprint technikák segítségével. Vécépapírgurigát, préselt növényeket, befőttesüveg fedőt és rengeteg olyan dolgot hasznosítottunk így újra, ami szinte bármelyik háztartásban megtalálható. A foglalkozás végén egy szép délután emlékével, Iringó tanácsaival és egy egyedi handmade zsákkal távoztunk.

A 3500 Ft-os részvételi díj egy ökozsák vagy egy gymbag megfestését és a szükséges eszközök használatát tartalmazza. Ha barátnővel, testvérrel, unokahúggal vagy anyukával érkezünk, kedvezményes, páros jegyet válthatunk 6500 Ft-ért. A workshop 5 éves kortól ajánlott, azokat az apróságokat, akik szeretnek festékkel dolgozni és nyomdázni, mindenképpen érdemes elvinni, játékosan tanulhatnak a környezetünk védelméről. A karácsonyi készülődéshez is kaphatunk tippeket, akár az adventi naptár, akár az ajándékcsomagolás hulladékmentes módjáról.

Kapcsolat: Facebook/thesortingbags, Meska

A következő tanfolyam időpontja: 2017. november 10. 17:00-20:00 Szatyorbolt (angol nyelvű), november 25. 10:00-13:00 Szatyorbolt (A workshopokon 3 darab vászonzsák készíthető el.)

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?