Gyere velem vidékre: Szipl Mara, a természet és a mackók szerelmese

2017. november 03.
Puhák, illatosak és ölelnivalók – Szipl Mara játékait a természet ihlette. A Biobear minden darabja növényi alapanyagokból, kézzel készült és persze azzal a titkos összetevővel, amit szeretetnek hívnak. Gyere velem Újpetrére, és ismerd meg Szipl Marát, a Biobear játékok tervezőjét!

A gyerekek világához való viszonyod már jóval a Biobear indulása előtt megpecsételődött, ugyanis díjnyertes mackókkal büszkélkedhetsz. Hogyan kezdődött a teddy bearek iránti szenvedélyed?

Miután elvégeztem a Kaposvári Egyetem tanárképző szakát és kiléptem az életbe, nem feltétlenül tanítani akartam, de elkezdtem. Az iskola egy zárt világ volt, ahol saját kedvünkre alkothattunk. Teljesen más, amikor ki kell találnod, hogy hogyan élj meg belőle, közben pedig jó dolgot hozz létre. A tanítás mellett kezdtem varrni, a mackók vígaszt jelentettek, ami aztán a szenvedélyem lett. Igazából anyukám kezdte el. Volt egy doboza tele befejezetlen mackókkal, én meg ott voltam az időmmel, szóval először ezeket fejeztem be. Ahogyan elkezdtem életet lehelni a mackókba, személyiséget kaptak, és rájöttem, hogy nekem ehhez van érzékem. Ezek igazából nem is játékok, hanem textil szobrok régi játékok formájában. Később kiállításokra jártam velük, ott is tetszettek. Kiderült, hogy másoknak is vígaszt nyújtanak.

Van kedvenc mackód?

Ez nehéz kérdés. Azokat a mackókat tartottam meg, amik valamiért kötődnek hozzám: a legelsőt és amik elkísértek valahová. Később már tudatosan tartottam meg azokat, amik versenyen voltak velem, első díjat kaptam értük. Van egy vándorló mackó is, ami a vásárokra jött velem. Ezt azért készítettem, hogy a gyerekek megfoghassák, megsimogathassák az orrát, kívánhassanak tőle. A különböző életszakaszaimból mindig maradtak meg mackók, ezek közül általában a legújabb volt a kedvencem. Amiket elkészítettem, nem tudtam egyből elengedni, ehhez idő kellett. Hagyom, hogy mindig az anyagból és az aktuális érzelmeimből fejlődjön ki, aztán majd ő megtalálja a gazdáját.

Mit tudsz mackók történetéről?

A plüss mackók voltak az első olyan textil játékok, amik világhírűek lettek. Előttük igazán csak porcelánbabák meg ólomkatonák voltak. Margarete Steiff, az első teddy bear megalkotója, gyerekbénulást kapott, ezért egész életében tolószékhez volt kötve. Először elefánt alakú tűpárnákat készített eladásra, de kiderült, hogy a gyerekeknek veszik őket játszani. Utána több tervet készített mindenféle állatokról. A családja összedolgozott, a nagybátyja például rajzolt neki, a mackó ötletét egy cirkuszi medve adta.

Nem csak klasszikus mackókat varrsz, van egy saját márkád is, a Biobear.

A mackók célközönsége az idősebb korosztály, akik megengedhetik maguknak. Ők vagy gyűjtők vagy valamilyen alkalomra vásárolják meg őket a gyerekeiknek, az unokáiknak. Ez egy olyan játék, ami egy egészen életen át kitart. A vásárokon sok gyerek jött oda hozzám, innen jött a késztetés, hogy kitaláljam, nekik mit tudok készíteni. Ezért elkezdtem egyre kisebb mackókat varrni, mindegyiket kézzel készítettem, ami nagyon sok időbe telt, és ebből nem lehetett egy olyan vállalkozást vagy létformát felépíteni, amiből meg tudtam volna élni. Ezért csak mellékesen csináltam, de továbbra is foglalkoztatott, hogy gyerekeknek készítsek játékot. Elkezdtem gondolkodni, hogy én milyet készítenék. A kézművesség és a természet mindig közel állt hozzám, így alakult ki a gyermekkorom világát idéző Biobear.

Ez mit jelent?

Én falun nőttem fel. A szüleim önellátók voltak, mindig abból dolgoztak, ami a környezetükben volt. Az volt a célom, hogy a játékok visszaforgathatók legyenek a természetbe, tehát organikusak legyenek, és ha már az anyaguk az, akkor legyen az a belső töltet és a szín is. Kísérletezni kezdtem, és a gyapjú mellett rátaláltam a tönkölypelyvára. Ezt először csak párnába töltöttem, aztán a játékokba is. Gyógynövényeket lehet hozzákeverni, például levendulát, és nagyon jól fel lehet melegíteni vagy le lehet hűteni. Később belefogtam a növényfestésbe. Az alapvető gondolat az volt, hogy a hagymahéjjal is lehet festeni, kiderült, hogy sok vadvirággal, bogyóval és gyökérrel is. Az anyagnak szinte nincs is hulladéka. Készítek kisebb méreteket is, ezek a szabászati hulladékból készülnek. Mindegyik játék egyedi, hiszen kézzel készülnek és soha nem lehet ugyanúgy megrajzolni az arcukat. A formák nagyon egyszerűek, pont mint az ősi játékoknál, mindenféle érzelmet el lehet játszani velük. Az első Biobear Zizi volt, mert zizeg és illatos is, tehát minden fontos érzékszervet megmozgat. Mivel felmelegíthető, lehet fülfájásra is használni, dunsztot képez és pulzáló meleggel oldja a görcsöt. Az illata pedig segíti az elalvást.

Margarete Steiff családjához hasonlóan a tied is manufaktúraként működik.

Anyával szabunk, varrunk együtt anya régi műhelyében, apu meg megtermeszti a pelyvát hozzá a kiskertben, aztán meg kicsépeli. Ettől a fajta személyességtől van meg a játékok varázsa.

Szipl Marával és a Biobearrel nem csak Újpetrén találkozhattok. Ahol megtaláljátok őket:

Pici Piac: november 12.
WAMP: november 19.
Óbudai Adventi Vásár: december 1-24.
Pécsi Adventi Vásár: december 1-24.