Kipróbáltuk a Marbushka legújabb társasjátékait

2017. november 16.
Bohony Beatrix játékai egyszerre izgalmasak és szemet gyönyörködtetők. A bájos illusztrációk, a kedves karakterek könnyen a legkisebbek és a legnagyobbak kedvenceivé is válhatnak, a Marbushka társasjátékok az egész családnak szólnak.

A Marbushkával először egy veszprémi, óvárosi üzlet kirakatában találkoztam. Abban a pillanatban szerelembe estem a társasjátékok elbűvölő illusztrációival. Bohony Beatrix maga tervezi és rajzolja meg a játékokat, de a kis családi manufaktúrában mindenki hozzáteszi a magáét. A Marbushka termékek készítésénél a szépség és tartósság mellett a környezettudatosság is fontos szempont. Az újrhasznosított papír alkalmazásával nem csak a környeztet óvják, a játékoknak is egyedi megjelenést kölcsönöznek, amit a kézműves megoldás is biztosít. Az alapanyagok organikusak, a fa és a papír visszaforgatható a természetbe, a festék vízbázisú. A Marbushka játékok dobozaiban olyan értékeket találunk, amivel a gyerekeknek is példát mutathatunk: közösen eltöltött őszi estéket, a természet iránti odafigyelést és rengeteg szeretetet.

A Marbushka manufaktúrában idén három új társasjáték készült el, mi kipróbáltuk őket, és megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.

Quick!/Gyorsan!

Egy tipikus európai városkában mindenki siet valahova, legyen szó a bíróról vagy éppen magáról a királynőről, az úticéljaik megjósolhatatlanok. Taxisként a mi dolgunk, hogy elszállítsuk őket a színházba, a cirkuszba vagy a jósnőhöz. Egy jó sofőr ismeri az egérutakat, így ő érhet leggyorsabban célba, ő gyűjtheti össze lesőként a napi bevételt, bármilyen váratlan helyzet adódjon.

A fa autókkal a tábla különböző blokkjai között mozgunk, a célunk, hogy a húzott kártyán szereplő utast a lehető legrövidebb útvonalon juttassuk el az indulási ponttól az érkezési pontig. Kaphatunk borravalót, de az is előfordulhat, hogy dugóba keveredünk. A játékot az nyeri, aki először gyűjti össze a napi bevételt, a 30 ushkát.

Az izgalmas részletekkel teli táblát bogarászva valóban úgy érezzük, mintha egy térképen próbálnánk eligazodni. A játékmenet visszaadja a taxizás élményét a váratlan utasokkal, utakkal és bökkenőkkel. A sikerhez nem csak szerencse, de logika is szükséges, a legrövidebbnek tűnő út nem mindig a leggyorsabb. A fuvarok során mókás történetek bontakozhatnak ki, hiszen miért is mehet a pap a cirkuszba vagy a múmia a fitness terembe?

A játék garantáltan az apák és fiúk nagy kedvence lesz, de a család minden tagja megtalálhatja benne azt az apróságot, amitől élvezetessé válik. Legalább kisiskolák korú gyerekeknek ajánlom, akik már tudnak számolni, de a szülők segítségével a kisebbek is részt vehetnek a játékban.

 

Dogs and Homes/Kutyák és otthonok

A Marbushka csapatot sokáig Emma, a vizsla is erősítette, róla kapta a nevét a gyönyörű, fából és textilből készült Emma baba. A Dogs and Homes kutyaszeretetből született társasjáték. A kutyusok otthonról a parkba szöktek, de ha követjük a nyomokat, mindegyik ebnek segíthetünk hazajutni.

A játék során a kutyák nyomába eredők bőrébe bújhatunk. A cél, hogy minél több nyakörvet ábrázoló korongot, vagyis ebet összegyűjtsünk, majd a saját otthonába vigyünk vissza. Ehhez négy bábu, tizenkettő kutyus és tizenkettő ház áll rendelkezésünkre.

Ahány ház, annyi kutya – tartja a mondás. Minden kutyusnak más személyisége van, ami abban segít, hogy a különböző stílusú házak között rátalálhassunk az övére. Nincs dobókocka, a lépéseinket a memóriánk határozza meg, az útvonal tervezéséhez pedig – akárcsak a Quick!-ben – szükségünk van egy kis logikára is, ettől lesz ez a játék izgalmas és összetett.

A társast a kutyarajongóknak ajánlom. A tizenkét mókás figura között mindenki megtalálhatja a kedvenc fajtáját, akár még a saját kedvencünkre is ráismerhetünk.

 

The Wonderful World of Güs/A Gük csodálatos világa

Beatrix bevallása szerint a Gük az eddigi legkedvesebb játéka, ami nem is csoda, hiszen a mozgatható, háromdimenziós tábla gyönyörű grafikákban gazdag. A Gük tündéri, bolyhos lények, akik ismerik a kristályok gyógyító erejét, ők segítenek az erdő megbetegedett lakóin. Ahhoz, hogy elkészíthessék a különféle recepteket, be kell járniuk a világot, át kell kelniük a patakon, ki kell ismerniük a mozgó fákat és tudniuk kell, hogy a lények, akikkel útjuk során találkoznak, ártó vagy segítő szándékúak.

A játékban négy Gü közül választhatunk, akikkel célunk a megfelelő színű kristályok összegyűjtése, hogy azokhoz a receptkártyákhoz juthassunk, amin a gyógyító kombinációk szerepelnek.

Az eddigi játékok közül A Gük csodálatos világa a leggyönyörűbb a kedves, mókás gükkel, bájos növényekkel és az életre kelő erdővel. Igazi kaland a legkisebbeknek is tele varázslattal. Ebben a játékban a kistestvérek is részt vehetnek, sőt, biztosan az ő nagy kedvencük lesz.

A Marbushka társasjátékok közül mindenki megtalálhatja a szívéhez legközelebb állót. Az tél közeledtével egyre több időt törtünk a lakásban, de a meghitt, hangulatos és lebilincselő játkékok garantálják, hogy elfeledkezzünk a kinti hidegről. Ezek a játékok olyan karácsonyi ajándékok is lehetnek, amit nem csak a gyerekek, hanem az ő gyerekeik és élvezni tudnak majd.

A Bohony Beatrixszel készült interjúnkat itt olvashatod el. A Marbushka társasjátékokat pedig itt találhatod meg.