Szakácskönyv a méltóságért: különleges és ünnepi ételek a nárcisz jegyében

2017. november 23.
Összefogtak a hazai gasztronómia neves képviselői és mesterséfek receptjeivel támogatják a Magyar Hospice Alapítványt.

Az alapítvány 2013-ban hívta életre a Nárcisz Asztaltársaságot, mely közösség éttermei havonkénti adományukkal a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartását biztosítják. A karácsony közeledtével új ötlettel álltak elő:  legfinomabb ételeik receptjeit kínálták fel, melyből ünnepi kiadvány készült.

Az Asztaltársaság mellett Mautner Zsófi hívó szavára a hazai kulináris élet több elismert szereplője csatlakozott egy-egy receptjével, hogy színes és sokoldalú könyvecske készüljön.

Az Asztaltársaság a hospice szimbólumáról kapta a nevét, ezért is dominál e virág sárga színe a könyvben található ételekben.
Csodálatos nyelvünkben az élet és étel szavaink ugyanabból a négy betűből állnak. Természetes számunkra, hogy ahogy az életet, úgy az ételt is adjuk.

Mautner Zsófi ismert gasztroblogger, önmaga definíciója szerint „főzőnő”, így nyilatkozott saját szerepvállalásáról:

„Amikor a Magyar Hospice Alapítvány felkért, hogy gondolkodjunk közösen egy lehetséges együttműködésről, nem volt kérdés számomra, hogy örömmel kezdek a közös munkába. (…) A gasztronómia jó hívó szó: olyan embereket is tud mozgósítani, akiknek fontos a társadalmi szerepvállalás, de még keresik a hozzájuk legközelebb álló lehetőséget. A szolidaritás, a nemes összefogás nagyon sokat tud hozzáadni ahhoz, hogy normalitást érezzünk magunk körül.”

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulása óta nagy figyelmet fordít arra, hogy gondolkodásmódunk, az emberi méltósághoz való alapvető jogunk ne csak a konkrét egészségügyi értelemben, hanem a társadalom érzékenyítésének egyik alapvető elemeként is megjelenjen. Ennek szentelték 2017-es karácsonyi kampányunkat is, mely ezúttal a gasztronómiát hívta segítségül.

A könyv megvásárlói  60 értékes ápolási percet ajándékoznak az élet talán legnehezebb időszakában lévő betegeknek és ezzel is kifejezik, hogy az élet az utolsó percig értékes.

A Nárcisz Asztaltársaság tagjai:

Cyrano, Fausto’s Ristorante, Két Szerecsen, Nobu Budapest, Pastrami, Robinson, Trattoria Pomo D’oro, Ürömi Hütte.

Recepttel járultak hozzá a szakácskönyvhöz:

Babka Budapest, Bodrogi Kúria, Chili és Vanília, Fűszer és Lélek, ízHuszár, Lakatos Műhely, Lila Füge, Vadrózsa étterem, Világevő

A szakácskönyvet a karacsony.hospicehaz.hu oldalon interneten lehet megvásárolni, illetve személyesen a Budapest Hospice Házban (1032 Budapest,  Kenyeres utca 18-22.).