ÖKO: textilzsákot készítettünk

2017. december 19.
A csomagolásmentes bevásárlás és a textil zsákok használata nem egy elérhetetlen jövőkép, szerencsére már itthon is egyre többen térnek át a természettudatos alternatívákra, melyek segítségével nem csak az ökolábnyomunkat csökkenthetjük, de teljesen más viszonyt alakíthatunk ki az ételekkel és a bevásárlással magával is. Az olyan hangulatos workshopok segítségével pedig, mint amilyeneket a Shamo bags megálmodója, Nusi is vezet, igazi kreatív tevékenység válhat a mintázott textil zsákok megalkotásából.

A Shamo bags márka megszületése egy nagy, hét évvel ezelőtti ázsiai utazásnak köszönhető, amikor is Nusi a kinti kultúrával találkozva teljes szerelembe esett, – noha akkor még nem is tudatosította, hogy mennyi ökoalternatíva gondolatának csírája ültetődött el a fejében. Hazatérve viszont egyre nagyobb hangsúly kapott az életében a környezetvédelem, most pedig, kisbabájának megszületésekor még aktuálisabbá vált számára a kérdés, mit is hagyunk magunk után a Földön.


Ilyen szemléletben fogant meg a Shamo bags márka, mely kínálatában legelőször a külföldi, ázsiai textilekből készült termékek jelentek meg, pár éve pedig már hazai alapanyagból készült textilzsákokat is megtalálunk. Az idei évvel még hangsúlyosabbá vált a fenntartható vonal, sorra jelennek meg a zöldebb háztartást segítő termékek, például a függönyök újrahasznosításával készülő hálós bevásárló zsákok.

3 fotó megtekintése

Nusi már az első ázsiai út alkalmával hozott magával egy nagy becsben tartott fapecsétet, melyet Delhiben egy apró, földtől a plafonig pecsétek díszítette boltban vásárolt. A készlet pedig azóta is folyamatosan bővül, utazásai alkalmával újabb és újabb tradicionális motívumokkal ellátott pecsétek kerülnek be a gyűjteménybe. Ezek a pecsétek azok, melyektől igazán egyedivé válnak a textilzsákok: segítségükkel az ázsiai szimbolikából kiindulva utazás inspirálta, természetközeli motívumok díszíthetik a pici, közepes és a nagy, akár még kenyér tárolására is alkalmas zsákokat.

Az igazán egyedi design elérése érdekében akár mi magunk is, a CikkCakk Stúdióban megrendezett pecsétnyomó workshop keretében megalkothatjuk a saját zsákjainkat, csomagoló kendőinket, így egy igazán személyes kapcsolat alakulhat ki a természetes tároló alternatívákkal.

Nusit elsősorban a nejlonzsákok esztétikája zavarta, ezért váltott a vászonra. Hamar kiderült, hogy a molinóvászonnak számos egyéb jó tulajdonsága is van, például 30 fokon mosható, a foltok pedig marhaepe szappan segítségével könnyedén kijönnek belőle. Kovászos kenyeret, magokat, rizst, teát a boltból hazaérve is lehet tárolni bennük, bár a molytalanításra érdemes odafigyelni. Sőt, Nusi virágot is szedett már a zsákokban, és piacra is jár velük. Elmondása szerint még valahogy a vásárlás élményét is közelebb tudják hozni hozzánk a vászonszatyrok. Ezt a szemléletet és a személyes tapasztalatait pedig hatalmas lelkesedéssel adja át a workshop közben is.

Mióta vászonzsákkal jár, Nusi bevásárláshoz való viszonya is megváltozott, például ma már nem szívesen jár szupermarketbe. De szerinte nagyon fontos, hogy akkor sem szabad megsértődni, ha valaki megjegyzéseket tesz, számon kéri az alternatív módszereit. Pár éve még én is használtam nejlont, tehát nagyon fontosnak tartom, hogy „erőszakkal” ne akarjak megtéríteni másokat. Inkább hagyom, hogy a példám átragadjon”– mondja.

4 fotó megtekintése

De hogyan vágjunk bele?

Szerencsére egyre több emberben fogalmazódik meg a váltás gondolata,– ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a karácsonyi textil zsák és textil csomagolás nyomó workshop is teltházasan üzemel. Aki pedig még csak most ismerkedik a környezettudatossággal, annak van pár alapvető dolog, melyek ugyan apró változtatást igényelnek, de hosszabb távon nagy mértékben nagy haladást érhetünk el velük. Hiszen ahogyan Nusi is vallja, nagyon sokat segíthet, ha mindig arra koncentráljunk, amit sikerül megvalósítanunk az ökoterveinkből, és ne arra, ami nem.

Remek kezdet lehet például a műanyag, boltban vásárolható bevásárlótáskák lecserélése többször használatos táskákra, mely már szerencsére egyre elterjedtebb gyakorlat. A másik ilyen fontos váltás a palackozott vizek kerülése, mivel egyrészt az egészségre káros is lehet a PET-palack, másrészt pedig a műanyag csomagolásokat jobb elkerülni. Aki nem szereti a csapvizet, annak ajánlott a víztisztító, így kiiktatható a palackozott víz vásárlása. Szuper megoldást jelenthet például, ha egy jóminőségű, kifejezetten erre a célra kifejlesztett kulacsot hordunk magunknál. Ugyanez igaz az elviteles ételekre, kávékra. Legyen nálunk egy doboz, evőeszköz, kávés pohár, így itt is elkerülhetőek az eldobható csomagolások.

Karácsonyhoz közeledve is gondolhatunk a zöldebb megoldásokra: papír helyett csomagoljunk furoshiki kendőbe, amit később is sokoldalúan használhatunk. És ha mindezt abszolváltuk, vár mindenkit szeretettel Nusi pecsétnyomó workshopja, hogy az ökotudatos életformánk ne csak praktikus, de szépségessé is váljon.

 

 

Tudatos alternatívákat keresel? Ökosmink, öko karácsonyi csomagolás, ökodivat – mind segítségedre lehet!