ÖKO: már a hazai filmgyártás is zöldül

2018. február 06.

A filmipar nagy százaléka már évek óta környezetbarát módon készíti a filmeket, Magyarország viszont még csak most kezd el ismerkedni az ökotudatossággal annak ellenére, hogy a tudatos alternatívák alig változtatnának a költségvetésen. Ezzel a trenddel szemben a Korda Stúdió először a saját gyártású reklámfilmes forgatásaikon próbálkozott a nagyobb tudatossággal, majd  a magyar koprodukcióban készülő Váltságdíj (Ransom2) című sorozat forgatásán is előírták a catering partnerüknek, hogy  kizárólag környezetbarát eszközöket használhatnak.

Egy átlagos forgatási napon egy stáb körülbelül ezer műanyag poharat, több száz evőeszközt és tányért használ el, amellyel több százezer darab nem újrahasznosítható szemetet termel. A Ransom2 forgatásán viszont minden evőeszköz fából, és 100 százalékban lebomló papírból vagy kukoricából készülő műanyagból van, külön figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, bio tisztítószereket használnak, és folyamatosan arra ösztönzik a stábtagokat, hogy próbáljanak többször használni egy-egy eszközt.

A második évad gyártása során száznégy napot forgatnak Magyarországon, így például több mint százezer műanyag pohártól óvják meg a környezetet.

 

„Külföldön sok helyen szakmai előírás vagy elvárás az, hogy csökkenteni kell a gyártás ökológiai lábnyomát. Külön stábtag felel ezért, akinek az a feladata, hogy minden területen megtalálja a zöldebb megoldásokat, hulladékkezelési tervet készítsen, csökkentse például az utazások számát, számszerűsítse a produkció ökológiai lábnyomát, miközben edukálja a stábot is. Itthon viszont sokan nem mernek váltani, mert bonyolultnak tűnik, és tartanak attól, hogy nagyon drága lesz tőle a produkció. Mi most kis lépésben kezdtünk el haladni, de így máris sokkal kevesebb szemetet termelt a forgatás, a költségvonzata pedig kevesebb, mint 3 százalék volt” – mondta el Kresméry Dániel, a Korda Stúdió gyártási és fejlesztési igazgatója, a Ransom2 ko-producere.